[exchange有感]香港人最鍾意歧視香港人

76 回覆
63 Like 4 Dislike
當自己係香港遊客

呢個真,識有d過英國澳洲讀大學既一番親香港就話呢到點去架? 一落旺角就話信和點樣去唔記得晒品 我心諗做乜鳩

呢d假膠偽abc真心作狀
唔識Google map?
對講英文嗰段有同感。上年去exchange期間有條友淨係講英文,就算係對住自己人都係咁,不過我照用廣東話同佢講嘢。
華人劣根性
對講英文嗰段有同感。上年去exchange期間有條友淨係講英文,就算係對住自己人都係咁,不過我照用廣東話同佢講嘢。

good attitude
華人劣根性

Agger 華人垃撚圾
'來生不做中國人'
最好笑有個frd教院畢業入左HKU讀個濕鳩taught master,成日出英文caption,但係係勁書面語,根本一睇就知係為打英文而打,跟住d相d地點又勁中意tag hku,食飯又要話with my HKU friend,笑撚死

hku master 咋喎
咁都要打hku j hku都值得打j?
其實d人成日以為自己入到一大/三大就日撚日打j 真係好井底之蛙
同d人去撚完個exchange 以為自己變左abc 一樣咁on9 日撚日唔認自己係香港人
係得香港人先會排擠同類
香港人狗也不屌
打英文都唔知做乜9 爛pro咁介紹一d野
睇完之後諗起一樣野 就係乜9都post ig 有frd開左個新ig 介紹係咩for exchange
非常同意!我係美國讀左4年大學,期間有識到一個去exchange的香港學生,一開頭我地都係講廣東話,但過左2個星期左右佢就冇啦啦講哂英文,仲要扮唔識中文

之後暑假返到香港我地約出黎食飯,條友會講 "Oh no~ 太耐冇返香港,唔記得點去XX添" ,"咦?原來香港冇in-and-out架?" ,"死啦,我中文退哂步啦 寫都唔係太識寫"

我心諗。。咩料啊 我去左美國4年廣東話一樣冇退步 你去得半年母語點會咁易唔記得啊
非常同意!我係美國讀左4年大學,期間有識到一個去exchange的香港學生,一開頭我地都係講廣東話,但過左2個星期左右佢就冇啦啦講哂英文,仲要扮唔識中文

之後暑假返到香港我地約出黎食飯,條友會講 "Oh no~ 太耐冇返香港,唔記得點去XX添" ,"咦?原來香港冇in-and-out架?" ,"死啦,我中文退哂步啦 寫都唔係太識寫"

我心諗。。咩料啊 我去左美國4年廣東話一樣冇退步 你去得半年母語點會咁易唔記得啊

屌 咁既on9 仔仲見黎做咩
同你講英文真心好笑
係扮abc都唔好係你面前扮呀大佬
識唔識個柒字點寫
打英文都唔知做乜9 爛pro咁介紹一d野
睇完之後諗起一樣野 就係乜9都post ig 有frd開左個新ig 介紹係咩for exchange

諗起 之前interview 個hr明明識中文
係都要同講英文 真係弱智

咁interview 講英文又好合理喎
根本扮唔到。同埋唔知痴鬼佬有咩咁型

Interview 完送我走我都講英文喎
駛乜外國丫
香港都大撚把wtsapp 全英文啦
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答
駛乜外國丫
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答

on9 香港人以為自己講句英文就好撚勁咁

More
根本扮唔到。同埋唔知痴鬼佬有咩咁型

Agger
駛乜外國丫
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答

偽ABC
駛乜外國丫
明明成gp 都識廣東話
連個馬拉妹都識聽識講
我又照應廣東話
佢都仲係要英文對答

偽ABC

我就對自己人講廣東話
唔識廣東話嘅一律英文
對大陸喱都係講英文,除非佢識廣東話

明明大家母語一樣,就偏偏唔用,特登用人哋啲語言嗰啲都唔知做乜柒

More

難道interview要半中半英你先覺得正常? 如果係我建議你去見麥當勞同711
btw, 喺外國生活通常如果有外國人喺度全部講英文係好正常,係基本禮貌, 等於你喺香港成班蝗蟲你喺隔離9叫你都想打人啦。
又,如果你返緊鬼佬公司,你哋自己唐人圍起黎講中文一定畀鬼佬同事/上司投訴, 但如果私底下/全部唐人/公司外面就唔使咁扮嘢啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞