[踢保]去狗屋報到即入

612 回覆
2284 Like 13 Dislike
正解
唔好過份迷信踢保
告唔告得入真係又另一回事。

利申:唔係法律撚,討論下
推一下

唔好怯
問心冇做野,純粹行過比人拉=踢
相反=唔踢,比多啲時間自己同律師prepare
我就咁睇,單單case都唔同,好難有準備答案,都係問返律師分析下
坐爆同踢保一樣
就係拒絕保釋

香港法律警方只可以扣留你48小時
A : 冇落charge比你保釋,你唔想係臭格48就保,有信心(同律師傾過)落唔到charge就唔保,咁佢48小時就一定要放你走,咁叫坐爆。但以後單案佢搵到夠料係可以拉返你告
B : 直接落charge,過堂,讀你控罪,問你明唔明白,呢個階段因為證據同證供都未齊,你唔認罪係唔會影響日後,到正式第一堂先認罪一樣可以減1/3刑期,所以冇人咁傻仔認。咁呢個時候就係向裁判官申請保釋,咁控辯雙方傾下保釋條件咁,睇咩罪啦同睇官啦。如果成功保釋,呢個時候就冇所謂踢保架喇,除非DOJ撤銷控罪。到呢步如果個官唔比你保釋就交你比懲教看管,即係去荔枝角。假如被拒絕保釋,你可以去高院上訴。

所謂踢保只有A情況,未夠48律師保釋左你出去,之後返狗屋報到既時候決定唔續保,咁又還原基本步,一係佢直接行B,落charge帶你過堂,落唔到既就=坐爆,一定要放你。

無論係踢保定坐爆犬方被逼放你走
之後佢搵到夠料想落你charge一樣可以。咁佢通常都係打比你預約拘捕,咁預約得就會直接帶你過堂。咁你就行返B
要告就一定告,踢保最多即刻過堂,冇分別
Push
尋釁滋事
tui
ching 你報到左幾次

總之有律師/議員意見support就去馬
家下班狗成日鳩噏兇人, 怯就輸一世
pushhhh

721 811 831 新屋嶺集中營 never forget never forgive
協助調查係可以拒絕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞