重po [走甜][校園] 遇到了

529 回覆
13 Like 2 Dislike
樓主慢慢黎 唔洗急架
Just do it
多謝你
22 Christmas

欣👩🏻
今晚去邊到?

你想呢?

你話事啦 係你話約我嘅

咁去尖沙咀好無?

好呀,咁鐘樓等?

Ok 今晚見

我滿面笑容地放下手機,想到今晚之後一切都變得不同,不禁笑了起來。我期待的心情直到晚上的降臨,愈是接近晚上,我就愈是緊張。

令人沉醉的聖誕節氣氛直到被街上傳來的鳴笛聲打破,夾雜著藍色燈光而來的救護車停在樓下。

正好步出大廈正門的我在好奇下停下來。我站在人群之後從間隙看著發生甚麼事。

「聽講係自殺呀。」
「吓?因乜事呀?」
「唔知呀。」

我前方兩個八卦的婦人正交頭接耳,被我從後全都聽到了。

我擠開左右的人群,不禁愈走愈前,似乎直覺要我看看擔架上正在抬上救護車的人到底是誰。

「唔撚係掛...」我看清那人的容貌時仿佛被一盆冷水從頭頂淋下來。

擔架上的人昨晚尚跟我同坐一桌,怎麼到了今天她竟躺在這裡被人移走。

我一下子推開身前尚在圍觀的人,數個站在一旁的救護人員想阻止我衝前,把我按住圍了起來。

「先生,唔可以隨便行入黎,會阻住我地做野。」

「我識得個傷者,同埋我要搵人,唔好阻住我啦。」

「你同佢係咩關係呀?」

「你地唔好理啦!」

「只有家屬先可以跟上車,如果你有事請你自己去醫院。」

本想繼續辯駁他的我已不用再理會他,因我從眼角瞥見我要找的人。

我快步跑去坐在一旁石壆上的她。

「究竟發生左咩事?」

「.......」

「我問你發生左咩事呀!?」

「唔好問啦,好無呀?」晞月抬頭,滿面淚水地看著我。

「你今日約左人架,快啲走啦。」她用衣袖擦擦面上的淚痕,出手將我推開。

「你唔好咁啦,依家咁嘅情況我點樣走左去唔理你。」

「小姐,要開車啦,係家屬就跟埋上黎。」那救護員走近我們,催促著晞月。

她沒有理會我,直直地穿過我身邊走上救護車。

「至少同我講送去邊間醫院?唔該你呀。」我扯住轉身離開的救護員......

「sorry呀,我有啲急事,可能會遲到呀。」我坐在的士上跟阿欣通電。

「無事嘛你?使唔使我過黎搵你?」阿欣在另一端擔心地問我。

「無野,應該好快就搞掂,你搵個地方坐下先啦。」

「嗯,我會等你。拜拜。」

「拜拜。」我掛斷電話,思緒卻飄到麗姨一事上。

「唔使找。」我付錢過後馬上衝到急症室內,內裡並沒太多人,平時那些濫用醫護資源的人似乎都去了過聖誕,我左顧右盼下找到瑟縮在座椅一角的晞月。

我慢慢走近她,在她旁的空位坐下。

「我咪叫左你唔好黎囉...」她低著頭說。

「你知我唔會唔理你架。」

「你約左人就走啦,對你地黎講今日好重要。」

「我同佢講左會遲啲,佢唔會介意。」

「你又知佢唔介意?如果你直接同佢講你依家因為我所以遲到呢?佢係咪都仲會話唔介意?」

「吓,點解咁講...」我尚未說完。

「點解你地男人諗野會咁自私,應承完人做唔到,跟住就安慰自己咁話人地唔介意,其實有無諗過咁樣做真係會害死人架!」晞月憤怒地一口氣說到底,聲音愈提愈高,急症室內其餘的人都悄悄看過來。

「關你老豆事?」

我沒有等待她的回應隨即又說。

「唔理你點講都好,我都應承左一個人要睇住你,依樣野我一定會做到。」

晞月用那哭過後通紅的雙眼望我,又再留下淚來。

「本來我同媽咪可以一齊過聖誕,我諗住去買餸,點知返到屋企就見...見到媽咪暈左係床到,成地都係藥...之後我睇到手機啲對話,原來,原來佢...佢話要即刻搞曬啲手續去,因為...因為佢話要娶果個女人...媽咪佢一早就知...佢係,係專登同我過埋生日先...先...」到最後晞月已哭成淚人,口中說著的話變得含糊不清。

我伸手把她抱進懷裡。

她掙扎了一下子,被我用手把她的頭溫柔按在我肩上。

「就咁樣喊陣先啦,唔使勉強自己,我會陪住你。」

她動作停下來,雙手慢慢繞在我背後。

不知過了多久,一陣電話鈴聲響起,我們嚇得立馬鬆開。我拿出手機一看,顯示著阿欣的名字。

「你走啦,我無野喎,已經遲左,唔好要佢等啦。」晞月面上仍是紅透,恐怕是剛才哭得太過。

我看看手機,又看看晞月,竟作出自己也沒想到的行為。把電話掛掉。

「喂,傻左咩你,快啲打返比佢啦!」晞月急得想伸手搶我手機過來。

我比她快一步把電話關了機。

「你唔好理咁多,你抖下啦。」

「但係...」

「都話左唔好理。」我喝停想繼續說下去的晞月。我只能在心中對阿欣說著對不起。

我們默不作聲地並坐著。良久過後,晞月開口問我。

「點解你咁做,明明你今日唔應該係到,應該開開心心咁同人表白,之後就唔使再比你煩我問我要點做。」

「我都唔知。」說真的,我也不知道。

「其實淨係鍾意一個人係咪好難,係咪好易就會唔經唔覺咁鍾意左另一個?」她又問。

「依個我都唔知...」我真的不知道,我只知我的心好像分開了兩半,一半在阿欣上,一半在晞月上。

「我唔會。」她說了一句。
「你係咪XX麗嘅家屬?」一名醫生打扮走出黎問晞月。

「係,我係,佢點樣呀?」晞月焦急地問。

「病人暫時無事,不過唔多樂觀,要留院觀察,你去搞埋啲入院手續,我同事會幫你。」他說完就轉身離去,沒有絲毫安慰的話,仿佛病床上的不過是壞掉要修理的機器。

晞月行屍走肉般隨護士去填寫資料。

「嗯?無其他大人咩?你阿爸呢?」護士發出疑問。

「無,佢唔會黎。」

「呃,咁你填住先。」

她擾攘過後回來坐下。

「抖陣先啦,佢會無事架。」我說出這句後發現自己也很累,主要是由於心理一直的繃緊,想必身邊的晞月必定比我更辛苦。

我們呆呆坐著,不知在何時間她睡倒在我肩膊,我近距離瞧著她,發現她面上掛滿淚痕,恐怕是乾了一道後又再哭過。

「辛苦曬你。」我吐出一句,她應該聽不見的。

次日清晨,我在差點跌在地上之前醒過來,身邊已空無一人。

我連忙把手機打開,也未顧得上那數十未接來電,只是不斷撥給晞月,回應的卻只有機械的錄音。

我起身正打算找詢問處時,卻見到昨晚那位醫生換好衣服下班。我馬上走上來截停他。

「做咩事?」

「我想問下琴晚果位XX麗係邊到?佢依家點樣?」

「個女人?凌晨果陣有併發症走左啦。無咩特別野我收工走先。」

我呆在原地,除了傷悲外,更是擔心目前的晞月。

大概她只有一個地方會去。
十二月二十五號,晚上十點。

你係咪發生左咩事呀?
覆下我啦。

晚上十一點。

係咪電話無電所以熄左機呀?
如果我走左去佢會唔會搵我唔到。

凌晨十二點。

「我等緊人。」

「係咪等緊我呢?嘻嘻。」

「喂,唔好掂我呀!」

砰!

「飲醉酒就走啦,唔好搞我朋友。」

「唔該曬你。」

凌晨兩點。

「你唔使陪我等喎。」

「佢唔會黎架啦,返屋企啦。」

「佢會架。」

凌晨三點。

「我送你返去啦。」

「我想等多陣。」

「你等得夠耐啦,有時唔係等得耐就會等到。」

「今日...今日係個重要嘅日子...佢約好左我架...」

「唔好喊啦你...」
男主好仆街 放人飛機
吹牙
其實佢都唔想架
咪屈
放飛機都算 通知聲咪得
節目效果
咁都叫唔仆街
樓主有啲似凍忌廉會寫嘅野
有啲咩似
文字上好似 寫嘅故事走向又好似
同埋專寫Sad end
我覺得我啲文筆好差喎
同埋未到結尾都可能唔係sad end
你未瞓係咪諗住出多篇文
又唔係 我覺得睇得幾舒服 你係咪凍Gay廉姐?
兩樣都唔係
沖完涼所以唔出文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞