重po [走甜][校園] 遇到了

529 回覆
13 Like 2 Dislike
兩條主線咁勁
好正常
文呢
盡量今日有
lm
Lm
多謝
Hi
粗d咁巴閉?
說好的今日呢?
樓豬
通左晚頂 冇咩靈感
咩事
文呢
打緊 依篇會少啲
如果就得
有*
眼瞓
17 轉校生

開學的日子總是不好過,久違的早起,繁多的功課,沉悶的課堂等等都足以令學生叫苦連天。雖然如此,我還是要拖著身軀出門。

「早晨...」校長又開始在早會中發表每年一樣的道理,總是離不開提醒學生要努力學習,要和同學好好相處。正當我打著瞌睡時剛好有人拍拍我膊頭,我轉頭看過去發現是阿豪,他用手指指著別班的隊伍,示意我望向排在前段的其中一人。

「見唔見到嗰條女呀?好靚女喎,之前都未見過佢應該係插班生黎。唉,點解啲靚女永遠唔係我地班。」阿豪嘆著氣對我說。

那女生正背向著我,我雖不能看到她的面貌,但我清楚知道她是誰。

「係咩,咁阿怡係咪都唔靚女呀?」我微笑著反問他。

「屌,佢唔計啦,算數唔講,訓導條撚樣行緊過黎。」阿豪一下子選擇放棄話題,然後我們在捱過了校長的長篇大論後才得以回到班房。

開學的第一天總是不用上課,做的不外乎是選班長,派下一些通告等等,我也只能在補眠中等待小息來到,可以走到隔離找阿欣見見她,畢竟也整整兩個月未見面。

期待的鐘聲響起,當我走到A班時一下子就找到阿欣所在,我拿著剛剛從小食部買來的魚蛋遞到她面前。

「做咩咁好死請我食野?」她抬起頭望望我。

「知你鍾意食野嘛。」我隨手拉過張椅子坐下。

「係喎,你知唔知我地班黎左兩個插班生,個女仔係之前係你樓下茶餐廳嗰個。」她指指在班上一角,正被數個男生圍住的晞月。

「你又話有兩個嘅?仲有個呢?」我看看晞月那一副沒有表情卻令人知道她感到煩厭的面暗自發笑,同時問阿欣。

阿欣先把指尖放到唇邊,示意我輕聲一點,再指著她旁邊的座位。

座位上的是個男生,但他卻伏在桌上睡了,使我不能看到他的面,不然我早就能認出他是新面孔。

「你唔講我都唔覺佢係到......」

「佢一早就瞓左覺,搞到我都唔覺多左個同學咁。」阿欣邊食著魚蛋邊回答我。

「第一日轉入黎就瞓足成朝都有嘅。」

「你好意思話人咩,你啱啱會無瞓到?」她帶著望穿一切的笑容問我。

「哈哈,唔好講依啲野,就夠鐘上堂,我走先啦,放學見。」果然阿欣很了解我,即使不在同課室中也能猜得中。

我走出班房後正打算上個廁所才回去班房,卻突然發現身邊靜悄悄地多了一個人。

「點解你學校啲人咁煩,都唔知圍住我問長問短做咩。」晞月一臉怨氣地對我說。

「乜你唔係比人包圍緊咩?佢地見你係女先多人理啫,你見唔到另外個插班生無人理佢咩。」我回答她後也忍不住笑了笑。

「我可唔可以理解做你讚緊我?」

「痴撚線,我邊到有咁講過......」

「話時話你溝到條女未?咁耐之前已經見你溝緊人,點解到左今日仲未得架。」

「你咪理我啦,你搞掂你入面班狗公先啦。」

「洗唔洗幫下你呀?依家我同佢同班喎。」

我也不知道怎樣回答晞月,只好留下個白眼給她,加快腳步走進男廁中。

當我離開走回班房的路上經過A班時,我探頭去內望入。只見阿欣已經入神地聽著黑板前老師的說話,她身邊那男生依舊伏在桌上,動作也未曾有變。反而晞月卻百無聊賴地在櫃桶下玩著手機,仿佛感受到我的視線,抬頭向我看來,再望望阿欣的方向,然後回頭給我一個冷笑,我只好無趣地走過。

當我回到班房坐下時,依舊是我鄰座的阿豪主動提起晞月。

「喂你知唔知新黎果條女好高竇,聽隔離班啲人講,話佢成日無表情又唔講野。不過佢又真係幾靚女,聽講已經有幾條友話想溝人,不過睇死佢地都係收皮架啦。」兩眼發光地說著八卦的阿豪自顧自地對我說。

我聽到他的話後卻想到晞月剛剛對我的抱怨和對著我露出的表情,她並非像別人口中一般冷冰冰,但這些事只是對著我才會流露出,這樣想著的我不禁有點優越感。

最後我在和阿豪的談笑間過完了這個不一樣卻又普通的高中第一日。
個男嘅插班生會唔會食左阿欣
插班女學生
最後會變gay故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞