Super Junior 9人9輯[Time Slip]皇者歸來相愛相殺討論區(29)

1001 回覆
27 Like 9 Dislike
唔計
圭飯
上fb睇睇有冇個代開團?
如果唔係就自己去Gmarket買都得
香港買韓專攻略

買計入榜單(即Hanteo及Gaon兩個榜)及計銷量的韓專跟喜歡SuJu一樣都有很多種方法,以下根據樓主多年觀察所得,歡迎大家補充討論。
(觀察並非精密科學,以下內容僅供參考)

1. 跟香港SuJu Fans-club 買
香港目前有兩個相對上大的SuJu站:SJHKELF及SJ Feat Elf
她們都會開團代購專輯,到貨速度目測沒個人代購那麼快(因為大站多人跟,看圖往往都好幾個大箱),但真的很多人跟,比較有保障。
*Facebook Instagram 均有帳號,大家可自行搜尋*

2. 跟Instagram 上的個人代購(個代)/組織買
Instagram 上有超級多的個代,當中不乏負責任的良心代購,但當然都有一些不負責任(拖時間走單走數等等)或賣簽售專。請大家要跟信得過和計銷量的代購啊。
(為避免被扣上「打手」的帽子,此處不舉例。)

3. 自己上Gmarket買
自己動手豐衣足食,想確保自己買的專輯在自己眼皮底下一定計入榜單,可以選擇去Gmarket買。其實不難,只要有Gmarket account,有credit card/paypal等等,都可以付款。
目前Gmarket上比較多人買的店家是Synnara(新娜拉),最安心的是他會附上小票作為證明。
其實也有Music Korea http://www.musickoreacn.com/ 等網購網站可以訂購,不過價錢沒特別優惠,而樓主也未試過用,所以不詳述。

4. 跟大陸站買
大陸的站大多都有豐富的贈品,默認計銷量,但到貨期很長(要先由韓國去大陸,再由大陸去香港)。當然有站會開香港團,不過試過跟了香港團都沒有特別快,因為大陸站的贈品都需時製作,最終還是要等到地老天荒。其實現在大陸站大多都不再經淘寶,而是經一個新平台 「owhat/一直娛」,簡單來說是樓主付不了款的平台 而且早前有些知名的站都傳出了不好的流言,沒有吃花生所以不了解,但如果要跟大陸站大家自己考量一下。

5. 自己飛去韓國去各大認可唱片店買
⋯⋯⋯羨慕你。
已知Music Korea是計銷量的。
*注意!SM SUM Market是不計算入銷量的 *

(樓主非打手,樓主以前同時用1、4,早前2,現在3

特別注意
1. 大家為什麼要買專?因為愛?還是責任?樓主是both。
SJ如此辛苦有了自己的廠牌,每次都超級用心出專還有宣傳、打榜,而我們可能只需要多行幾步,用安心的方法買計入榜單的專,已經幫到哥哥們的銷量!所以,請去確定計銷量的地方買,切拜
(信和計銷量嗎?以前可以告訴大家:不計;現在聽聞他們自稱有小票計銷量。信不信由你 反正樓主會選擇最安全的方法
而CD Warehouse等各大香港唱片舖,基本歸納成不計銷量)

2. 不要買簽售專!!
簽售專的問題之前已經討論過,此處不詳述,有興趣大家可以google 或微博 search文章看。簡單而言,你懷著想幫哥哥銷量的心,但變成低價收人家為了去簽售而必要買的專,你的錢是在補貼別人而非哥哥。
何為簽售專?前人觀察,不合理地很便宜同「好大隻蛤乸隨街」跳的,大家就要留意一下是不是簽售專!(PS: 簽售專不一定已拆)

全員軍畢,皇者歸來。
以後會有很多機會買韓專,希望每一隻出售的碟都計算銷量,幫到哥哥們

回一回下帶
想問下仲有冇邊到有得代購KRY專又計銷量
ig睇睇有冇個代開團?
如果唔係就自己去Gmarket買都得

我係阿婆sorry 上ig先啱
中飯有link

唔明就問啦 都係衝埋呢一兩日
可以自己去IG揾代購,你可以揾 #hkelf

如果你會買多於1隻可以自己去gmarket買,出名嘅有synnara/apple music 等~

如果你擔心ig shop未必計算銷量,你可以留底tg,我將加單買專,可以幫你買埋,但預售過後sm好狗有機會d專斷市就會遲出貨
試聽
1. 用SNS 註冊,登入genie
2. 使用中飯提供嘅genie試聽link (中飯集資買嘅)
3. 首先按心心,心變紅色即已登入。音樂需有4:08, 如得1 分鐘即試聽link已用完。
3. 每一條link每人每帳一次只計算一次,所以播完後就按下一條link,不用登出
4. 有音量就ok可以

如有任何問題,你可以再問。
2300 KST genie 排名:54
絲打人美心善
唔該哂各位絲打解答
麻煩絲打 好多Ig已經截左 我太遲了
咁應該自己去gmarket訂
IDOLCHAMP 幫手投票!
大家記得下載mubeat投票

如果係真就恭喜定先
已投!
唔會做到咁明顯啦
樓上毒唯李晟敏 唔洗理佢
關李晟敏咩事喎
個展覽既相之前有人挖過 唔係同一日去架佢地
呢單野年頭已經hit過 後尾無左件事 多數都係捕風捉影
完全封鎖咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞