MPF揀邊間公司好?有得揀先至係老闆!

181 回覆
4 Like 21 Dislike
有無人知
已經扣左
想問下 唔理賺蝕 淨係唔想俾錢中資公司賺既 應該點揀最好 唔該
我都係咁諗,但我暫時仍困在獅子,佢果堆之中最我捒左100% global bonds fund, 但係當中仍佔13.1%支可了。

咁d 人話manulife 貴 但佢扣除費用後個表現都好好
咁都ok ah?
bonds 回報太低啦
咁大前提係:唔理賺蝕 淨係唔想俾錢中資公司賺
你個user name
好多外資的,如AIA, HSBC, Manulife, Sunlife....etc好多選擇
你每年有一次供款戶口轉移權,俗稱半自由行,想轉去邊間都得,填張嗰間嘅轉移表P(P)form,各官網都有。至於以前開落嗰啲MPF account隨時都可以任意綜合或轉去任何一間的。都係填張表P(M)/P(C) form. 表現可上MPFA睇晒
可以直接過去搞
但都可以上網down佢份野 加 金管局張 咩咩強姦金合併 填好就一齊寄過去

佢地收到搞到7788就會打比你叫你上去簽一次名就ok

我同期都用緊大貓MPF 睇多半年 如果大貓升 萬通都係冇變化 我就直頭轉大貓

利申 兩邊都80% 老美股票
我不入地獄 誰入地獄
但前排啲人先話轉走喺匯豐啲資產
我有hsbc 永明 aia 宏利

Hsbc個回報最高
之前兩份工,total入左21萬,而家有33萬

Aia input 64000
10年後74000

永明input 51000,兩年後60000

Manulife input 60000
差不多兩年賺1000都無
hsbc嗰個自選係被動式基金
所以管理費低
而我認為mpf擺超長線買被動式已經好足夠
管理費就穩蝕嘅
基金表現就可升可跌嘅
我都down左張表填,不過我未有匯豐mpf acc no所以未寄。其實係咪親自上分行做好啲?
我都急急腳轉左啲錢走
我都係fg, 番咗一個月工
岩岩出糧發現已經扣咗mpf
唔係有60日免供架咩
我9月頭開始番
個陣簽約佢都係話11月先開始扣
但而家第一個月就扣咗
我諗緊係唔係未過probation 既關係

定係聽日番工直接搵hr問好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞