MPF揀邊間公司好?有得揀先至係老闆!

181 回覆
4 Like 21 Dislike
hsbc
全部北美
宏利 FWD 永明
重點係美股
傻的嗎 不停有agent叫人轉宏利
垃撚圾表現, 睇下管理費先講
永明收1.xx 已經貴到痴線
宏利要收2.8, 你老母邊個推介d 咁貴管理費比巴打正陷家剷
你有冇去分行做認證身份
新開戶要親身做, 唔可以就咁郵寄
時間我問過,
由對家收到form, 要3-4個星期對家賣曬你d 基金, 再轉去比貓貓,貓貓又要多3日先幫你買到
公認aia處理轉戶係快手都要近三星期

我書展第一日入form做整合,要到8月2幾號佢先幫我買入, 慢撚到
有恒生,都係hsbc 減咗手續費!北美mpf
有,我特登上去奥運站果個office. 好彩冇郵寄/Dropbox. 因為原來職金局比我果張整合form係唔完整(hsbc果個staffs話)
又一次印證MPF 係養懶&廢人

攪完整合,又問下邊隻mpf適合走資。之後hsbc個staffs就落力推自願性供款(可以扣稅)果隻。
自願性供款要65歲先拎到
我睇過好多次
記得順便開個特別自願性供款戶口
大貓叫靈活供款
你可以當佢月供戶口咁玩, d 錢又可以拎返出黎
佢完全冇提過特別自願性供款戶口,拎返出嚟有乜條件?
間間唔同
大貓就金額達5000以上可以提,一年提12次上限
諗諗下為左響應走資,無奶油仲要放入mpf。
永明mpf彩虹
幾時先上北美股票基金
美股都升到頂仲未有
整合份表係積金局通用個份
交去邊間都係填個份

你填哂你所有戶口落去就得
依隻拎唔番要放到65歲
有隻叫靈活計劃但唔可以扣稅先可以隨時拎番
但拎錢放錢又係要等好耐
有冇人用萬通,佢美股mpf表現幾好因為買d高增長股?
屌 用緊萬通 都係早幾個月先轉
以為美國野 過往表演又幾好就轉
睇post先知比馬雲收購左
又係國貨

MPF一轉左錢入去北美股票就冇左6%
1%以下管理費先諗
而家永明環球行業要1.8%管理貴好貴
用永明得65y老人同核心累積係扺揀
轉過去係咪要親身去佢總部搞?
佢個基金頭十大有visa,master,amzn,我覺得長線ok
起碼萬通開支算幾低
有無人知mpfa 入面個回報 有無扣除到收費?
agree,真係貴到離譜
高位接貨
如果好似hsbc恆生既自選北美基金既手續費就好,0.85%左右
我轉果幾日啱啱侵侵出口術,個位低左咁入手, 好運左少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞