【行動PO】大家覺唔覺抗爭嚟到一個瓶頸位?因為無乜人做呢兩樣嘢

90 回覆
31 Like 1 Dislike
資料delay
https://www.facebook.com/applejanzz/videos/10220437417787175/

沙田打狗嘅係警察扮
齋打唔救人
仲有兩支警棍係身
下下打落腰包度
係做比傳媒睇 嫁禍示威者
唔係救人
我明白你係出於提醒
亦非常感謝你的意見

無論係我定上面位巴打都無話覺得我個提案完美。我覺得佢既意思應該唔係針對你,而只係對近期連登上大量混亂的批評有感而發,general咁提醒吓大家啫

如果大家對我既提議有意見歡迎提出
我搵唔到更新的了
如果有公開既source請畀我
亦希望有能之士可以做一批更好既文宣
689真係港獨之父

Sidney Fong
【終於瞓醒】

梁振英尋日寫咗篇文章[1],大致上係講緊香港特首權力大於一般外國市長,所以呢個權力必須有中央政府授權,否則就係違反《基本法》,就係港獨。

呢樣嘢我哋都講咗好耐,點解香港人爭取「真普選」緣木求魚,主要就係出於呢個問題。你同唔同意呢個觀點係一回事,但事實證明部份當權者(eg. 梁假假地都算係國家領導人級別)係咁認為。所以爭取緊「真普選」嘅人,要有被中共當成「搞港獨」嘅覺悟。

我會將問題分成兩個部份:理論上嘅爭論,同實際政治操作嘅問題。

https://www.facebook.com/335600831/posts/888591027657
問題就係高度自治呢4個字點解任佢搬
而家咁樣都係叫高度自治
但係咪真係自治?
全部都係中共落ORDER 港共做
佢哋搬龍門故然係
但個問題其實唔只係呢度
香港市民本身係無足夠自治同政治參與意識
成日想政治外判畀人管
咁唔理個領袖係民選定中共定邊度指派
都係會再衰一次
所以要首先向大眾更多推動呢方面既概念
呢度講緊兩三代人
有好多人既思想係滯後要更新
想討論
上堂
遲啲傾
雙普選可能係唯一辦法, 不過好多人覺得中共唔俾.
高汁
睇完文章,大致認同,特別係「港獨」越鬧越貶值既部分
我諗大家都知道其實算唔算港獨只係中央自己講,佢係唔鐘意既,香港人連呼吸都係港獨
技術上點樣為之獨我覺得空間真係好闊。如果按一啲學者咁講,主張中國應該走地區自治路線自救,好多都係參考美國經驗。而美國各州自治權係大到法律都可以唔同,唔妥既話可以真係退出獨立.......同中共依家既所謂自治根本兩件事。
我哋香港人既高度自治要爭取到咩高度收貨呢?定係去到會係狹義上既港獨呢?我同意作者既講法,唔需要刻意依家傾,因為要發生既時候就會發生。反而真係要首先強化返大家要參與公民政治、重視自治既意識,強化咗大家自然會有諗法。
架空特首權力呢個諗法去迴避幾有趣。不過依家林鄭已經架空咗,但個權去咗警察同後面唔知咩派既勢力度,仲大鑊......我唔熟政府權力結構,到底成舊嘢點樣先可以確保正常運作,希望有識之士可以討論一下.......
雙普選至少係基本法框架內既合法訴求
(先唔理有人耍流氓到連呢樣都話無)
至少我哋係可以大大大大大大大聲理直氣壯要求
而且既然已經包括咗係五大訴求入面,當然缺一不可
但高度自治唔可能只靠雙普選,因為大家都知道支共會用盡所有方式搞破壞。停電買票鬼票唔見票箱乜都有可能。所以至少、首先、要推高我哋黃絲既全民政治常識。大家無呢樣嘢,就算畀到雙普選大家都係會輸畀掌心雷蛇齋餅粽,或者選錯啲好識得愚弄大眾既人。

咁如果雙普選行唔通或失效,但只要係有自治呢個共同目標,我相信大家到時就會諗其他出路。甚至唔一定要等確定追求雙普選條路被封死就可以開始諗定先。
謝推,希望多啲意見同多啲人幫手
多謝,希望多啲意見同多啲人幫手
推推
推推
如果大家有更新更可靠的公開資料來源
請給 我 我再更新
推推推推佢老母
推推推推到有更多論述
有手足好有心,起左平台俾全民議政,都係想推動更多人留意政治、討論政治、參與政治,可睇睇

《香港全民議政會》 HK Assembly 正式成立
https://lihkg.com/thread/1590386/page/1

- 加入參與《香港全民議政會》-

投票及公佈Channel: t.me/hkvote
Telegram公海: t.me/hkassembly

- 《香港全民議政會》正式成立 -

經過一個月的思考和整理,本人於9月14日公開發文邀請有類近理念的朋友加入。一眾不同背景、素未謀面的香港人,組成了籌備工作組,並於10日後的今天正式宣佈成立《香港全民議政會》(Hong Kong Assembly) (下稱「平台」)。

在這短短的8天,超過3000人加入這個平台。但這距離我們的目標:以人數及民主制度構成具民意公信力的類政制去以競爭改變政制,仍有相當艱難漫長的路要走。

- 試行階段 -

成立平台後,籌備工作組預備先試行簡單的直接民主制度,對預計沒有大「議程操縱」爭議、但較受關注的問題進行公投,讓工作組及加入的「議政公民」先嘗試於網上平台投票的過程;然後於民主制度正式運作的階段,預計加入討論區或類似工具作「議政公民」間的《議題討論》、《議案形成》、互相《和議議案》、讓議案成立,再進入投票階段。

- 正式運作、自我完善、邁向目標 -

在設立基本上公平和有效的平台民主制度後,「議政公民」便可以在制度內以《通過議案》的形式,利用民主過程修訂平台制度,讓平台自我完善。而工作組會逐步減少其決策的作用,維持其技術、協助和行政角色,讓民意帶領平台漸趨完善,令平台的發展完完全由「民主自決」。

本人預計,在香港的環境和上述民主框架下,本平台將在試行期實施直接民主制度。當平台參與人數倍增後,平台或可按民主決定方式,因平台運作效率而添加代議制度,同時維持《議政公民》的直接參與,並可能加入身份認證、知識及資訊共享、實體地區平台等配套,使平台變得更具規模、民意基礎、認受性、公信力和代表性,最終在數以百萬計香港人參與之下,形成足夠的影響力,以良性競爭的方式,使香港的政制真正地按基本法循序漸進地走向民主。
少少嘢, 歸咎先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞