【行動PO】大家覺唔覺抗爭嚟到一個瓶頸位?因為無乜人做呢兩樣嘢

90 回覆
31 Like 1 Dislike
係正苦企硬唔回應五大訴求既狀況,不斷派黑警同藍絲同鄉黑物理攻擊既時候,戰況激烈傷亡慘重,大家忙於關注,忽略咗我哋成個抗制運動既大目標。

我希望大家可以強化以下兩個行動方向,幫手突破瓶頸:

1. 從「雙普選」訴求推動「治港高度自治」的 VISION

我問過唔少參與程度不同的人,大部分都偏悲觀,亦唔敢想像香港狀況可以點落幕。有想像既,又未必敢講太多。有好多一般人對政治欠缺理解,想像唔到,就唯有諗香港「返翻去六月之前咁已經好好」。

五大訴求當然缺一不可,但大家心水清都知道家下係成個政府(+警隊+MTR+好多嘢)壞咗,真正要重建香港,最根本問題就係香港受中共勢力大大大力入侵
唯有確保香港自治先係唯一出路。
而又咁樣講,香港自治有好多種形態,港獨係其中一種,爭取基本法內的高度自治又係一種,而且完全合法合理。但唔理邊種,都要先有香港人自己當家作主既覺悟

所以,依家開始應該大力對內文宣,重申「港民治港高度自治」既重要性,推動全民政治覺醒,開始想像「自己香港自己管理」既願景,就會開始明白唔係要返去六月之前,等有賢人出現做特首做高官香港就會好,而係要行出舒適圈,明白每個人都有責任去搞清楚香港社會發生咩事同點樣參與。

所以我專登將「港人治港」改做「港民治港」。林鄭同班高官都叫自己做港人架,大家以為政事留畀佢哋做,自己唔駛理,咪賴晒嘢囉。

推到群眾有共識,5大訴求係mile stones,成個運動係向住「香港自治」既VISION去走,就可以減輕無力感。重點係呢樣嘢基本法一早講好要有既,再大聲公開講都唔怕。

要有足夠多既人有呢個意識,先會推得郁人民議會、影子議會呢啲迫切需要成立既嘢......

2. 政治普及教育

我最近同一啲淺黃甚至中黃傾過,大家係連登圍爐根本忽略咗佢哋呢班唔會上兩登甚至FB既人,其實佢哋數目好多。
好多人係出於基本良心同常識知道中共好仆街信唔過,所以堅定唔會藍。但問清楚,好多人都一樣係事件爆發咗先「忽然政治」。平日為口奔馳,唔好講國際,對香港政治政局都係無乜認識。大量師奶阿叔父母輩甚至後生都係咁。
佢哋其實係抗爭資訊嚴重滯後,好迷惘同無力,我哋唔可以賴低佢哋唔理。

我講既唔係有乜集會同濫暴新聞,而係好多更基本既政治資訊。例如佢哋普遍唔知:
>大白象基建係為咗搶香港錢,因為中共唔夠錢 (以為只係有啲官貪污)
>全球經濟下行,中國更是下行到畸形 (唔明香港經濟係咪都會跟住差)
>中國富強係十年前既印象 (對中國既印象只有一線城市)
>支爆係咩嚟,同香港有乜關係 (我真係畀人問過好多次咩係支爆)
>反送中同中國經濟有乜關係 (係囉)
>點解會關美國事 (為了支持抗爭佢哋支持人案法案但大部分唔清楚係乜)

......
唔好怪佢哋懶或笑佢哋蠢,好多人真係唔知自己要知呢啲嘢,亦唔知點樣去知,呢三個月發展係太快。我哋需要一啲有心做文宣既人幫佢哋,做一啲容易理解既通識雞精

唔好睇少呢樣嘢,佢哋只係缺資訊,唔係蠢。講解完,佢哋會更清楚知道點解自己無支持錯黃,由徬徨到自救,會更願意去行多步。咁跟住就可以同佢解釋「港民治港 高度自治」。
至於點樣實踐,佢就會開始有自己既諗法,唔會再滯後等人帶,亦無咁易被帶風向。

我做咗一啲,拋磚引玉希望有人可以幫手做靚啲

盡咗力但做得唔靚
希望各位巴絲可以幫手將呢啲文宣散開去
支持
謝謝回覆

唔係要咁深同理論既嘢,只係好似上面啲文宣咁提供一啲佢哋錯過既政治資訊。目標唔係改變藍絲,係強化黃絲既基礎能力。

試吓對香港人多啲信心,呢三個月證明咗香港人並無想像中咁港豬。如果大家一直唔信群眾,亦唔駛講民主了。
感謝推
感謝推
感謝推
push
721 811 831 新屋嶺
感謝,請幫推行動PO
P牌推唔起

721 811 831 香港人作主 先可以追究警隊!
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞