[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (20)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
咁前面又唔係冇人 學A冇乜機會 球會肯放人出去係對果位球員好
【Now Sports-體育】國際米蘭青訓學院技術總監Luigi Mainolfi昨日從意大利來港進行訪問,更到場觀看香港國際米蘭青訓學院U13精英隊的友誼賽。

Luigi Mainolfi認為青年球員應該要先享受足球,先學好做人的道理,之後再學習成為一個好球員。他又直言知道香港足球總會有一個計劃,由現在起開始培育球員,並以2032世界盃決賽周為目標。Luigi認為值得花資源及時間投資於青少年身上是合理做法,並希望香港夢想成真。
2032世界盃決賽週為目標
真係識講野
如果佢肯借埋晉銘出去我會更高興
屌啦,2026年就殺入世界盃教加拿大人踢波啦

醉貓離撚晒譜
教仔還教仔 大家中国人
搬個唔關事蘿蔔頭出嚟係咩意思先
想踩低自己人?
我擔心咁多東南亞國家都進步緊既時候 亞洲盃雖然擴到24隊 香港入唔入到都係一個問題
標準流浪行政總裁李輝立稱,對林學曦主動聯絡流浪尋求上陣機會感相當欣慰:「佢見球隊成績唔好就返嚟搵我,佢搵得我就顯示佢好想有機會踢。好似佢、基藍馬、杜馬思咁,見個球會成績欠佳就主動叫返嚟想幫母會手,係搞波咁耐以嚟叫做有啲欣慰囉。」他亦很感謝友會東方龍獅的支持,能慷慨借出「學曦」助流浪改善現況:「總之感謝東方老闆支持,堅Sir(東方主教練李志堅)又咁有量度,見『學曦』有心想返番流浪,好快就放人。」Philip透露,林學曦最快會在周六(28日)對香港飛馬的聯賽賽事中上陣,而周二(24日)的菁英盃賽事,因外借條款限制他將會避席。
其實2019入唔入到就無咩機會
李輝立指,今屆菁英盃改成雙循環制,不是去屆的分組賽加4強、決賽制度,其實是不為球會設想:「菁英盃雙循環,每場蝕兩萬左右,踢8場下來就蝕了10幾20萬,新賽制也不見得特別吸引。足總想為青年球員增加出場機會是好事,但在賽制安排上應該再和球會多加商討更好。」
//見個球會成績欠佳就主動叫返嚟想幫母會手//
踢左兩三場就咁快話成績欠佳
上季理文唔知第幾場先開齋都護到級啦
多到可以分兩隊

葉鴻輝
曾錦濤 迪高 基頓 黃梓浩
梁振邦 林嘉緯 胡晉銘
徐德帥 茹子楠 艾華頓

鍾偉強 慕沙 陳浩瑋
梁冠聰 利馬 李嘉耀
翟廷峯 艾華度 馮慶燁 李家豪
曾文輝

專員:陳靜謙 王力威 播磨浩謙

退役+外借隊:
林學曦 麥基
姚浩明 劉浩霖 奧利華 鄭璟昊
張健峰 曾至孝 劉學銘 謝朗軒
何國泉(/廖富源)
其實咩方向 咩計劃都好
最重要係唔好朝令夕改
要2034嘅就麻煩腳總唔好又改,揼多少少本
而家好多後生前鋒都冇衝埋去搏執雞既意識
其實菁英盃雙料娛樂真係唔反對,本身呢個杯吸引力已經低
第三埸
越位手球1:0凱景
流浪CEO李輝立透露,球會現時正從外國物色新外援:「打幾場波之後,我哋都發覺前面欠缺一個數糊人物。所以我哋希望喺轉會窗關之前,喺外國搵到個有級數嘅前鋒。」有消息指甲組球會北區正打算,從流浪借入其中一位阿根廷球員,Philip承認消息屬實:「北區同我哋老闆好熟,我哋見佢哋成績麻麻,所以幫到就幫,會借一個球員畀佢。」
早前重投標準流浪的喀麥隆裔中堅基藍馬,周一(23日)出席球會操練後交代當初的加盟原由。另外,行政總裁李輝立(Philip)披露,球隊正物色新外援,以取代近期表現欠佳的外援前鋒。
非裔港將基藍馬認為重投流浪有如「回家」的感覺:「2007年我嚟香港第一間加盟嘅球會就係流浪,所以感覺好似返屋企咁。我知呢幾年我唔係太多出場機會,但我返嚟就係想畀人睇到,我仲係當年未外流嗰個基藍馬,我相信呢個會係一個好好嘅決定。」「Kiki」之前曾效力中超球隊天津權健,如今回流香港,他所賺取的薪金理應「大跌價」,但基藍馬坦言回歸流浪絕對不為錢:「雖然我喺中國嘅球會賺到好多錢,但正係因為香港我先有機會上到去,今次返嚟流浪絕對唔係為咗錢。只係因為我仲鍾意足球,想繼續踢波,依家只係想回報母會同香港足球。」
另外,基藍馬表示季初曾跟隨上屆效力的球會和富大埔操練,但跟操2星期後與球會仍未能達成共識,最終不歡而散。如今能重投標準流浪,他直言只想向前看,希望在周二(24日)菁英盃和未來賽事中證明給別人看,他還是有本事的。
特別係見倒其他東南亞國家用波越嚟越好
我哋仲係玩緊死守打反擊
成日話唔擅長用波所以索性大腳斬
但係要進步點都要有個起點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞