靚到離地!2017 Sony 世界攝影大獎十大入圍作品

86 回覆
9 Like 15 Dislike
2017年仲反對執相既人唔知咩心態
2017年仲反對執相既人唔知咩心態

就算影菲林都會經過執相呢個程序
1. Masayasu Sakuma, 日本 (公開組,Nature 組別)

2. Barry Tweed-Rycroft, 英國 (公開組,Architecture 組別)

3. Rob Wilson, 加拿大 (公開組,Travel 組別)

4. Andreas Hemb, 瑞典 (公開組,Wildlife組別)

5. Christian Vizl, 墨西哥 (專業組,Natural World)

第4張係唔係開閃光燈影?
會唔會閃親啲牛牛

呢張做乜鳩

愚昧一問,呢張相係疊定一張過,一張過嘅話點影

利申 新手

利申 新手

鳩估下
應該用長焦,對焦係樹林
然後用閃燈(用黃gel) 打光啲雪
但係背景同埋道白光唔知
D回應酸到呢
攝影比賽執唔執相
同選美化唔化妝係同一道理
攝影比賽執唔執相

呢個比喻幾好
攝影比賽執唔執相

反而覺得 一張相嘅靈魂係真
唔係靚
攝影比賽執唔執相

反而覺得 一張相嘅靈魂係真
唔係靚

利申 冇玩攝影
參加呢d比賽既濕鳩都係執相怪

同我直出都影到靚野先講野啦

jpg直出咪又係機身執出黎
器材撚嬲豬
少林寺個set真係好靚

利申唔識影相 行外人睇feel

呢張超型
紀實攝影係唔應該執 最多較光暗
但講到有執就唔係攝影作品就太極端
菲林黑房年代一樣有執相技術
第1張係鬥執相定真係影到咁

利申 新手

鳩估下
應該用長焦,對焦係樹林
但係背景同埋道白光唔知

背景係星空
執出黎/雙重曝光
下次咪撚影, 直接帶啲評審去睇實景, 再用手指框返個構圖出黎, 夠曬真實啦掛?

搞乜鳩攝影比賽, 搞搵景比賽仲實際
睇啲回應仲以為你地係攝影大師
睇啲回應仲以為你地係攝影大師

咁佢地真係大師嘛 你唔係以為攞獎果d 係大師呀? 好彩先攞獎咋

利申 新手

鳩估下
應該用長焦,對焦係樹林
但係背景同埋道白光唔知

背景係星空
執出黎/雙重曝光

唔係星空黎,上面巴打正解。
佢用長焦自然有少少暗角,我估佢都試左好十幾張先捉到個exposure. 測光對背景,再under 少少。(我諗亦有可能係後制推暗相片嘅下半部,呢個可能性都幾大)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞