靚到離地!2017 Sony 世界攝影大獎十大入圍作品

86 回覆
9 Like 15 Dislike

靚到離地!2017 Sony 世界攝影大獎十大入圍作品
https://unwire.hk/2017/03/15/sony-5/dc/

Sony 世界攝影大獎一向都是攝影界中數一數二的大型比賽,自 2007 年舉辦至今也已經是第十年了,每年收到的作品總數都超過一百萬張照片,而過往亦有不少香港攝影師入圍和獲獎,為港爭光。來到 2017 年第十屆,參賽作品仍然眾多,數量記錄更超於上年,獲入圍的總共有來自 183 個國家的 227,596 張圖片,其中更有不少首次獲入圍的國家包括亞美尼亞﹑古巴﹑冰島和沙特阿拉伯。與過往一樣,除了有專業攝師影的專業組界別外,公開組中不乏出色的業餘攝影師。一起來看看這些靚到「離地」的十幅入圍作品吧!
1. Masayasu Sakuma, 日本 (公開組,Nature 組別)

2. Barry Tweed-Rycroft, 英國 (公開組,Architecture 組別)

3. Rob Wilson, 加拿大 (公開組,Travel 組別)

4. Andreas Hemb, 瑞典 (公開組,Wildlife組別)

5. Christian Vizl, 墨西哥 (專業組,Natural World)

6. Francesco Russo, 意大利 (公開組, Nature 組別)

7. Zhu Jianxing, 中國 (公開組, Travel 組別)

8. Meniconzi Alessandra, 瑞士 (公開組, Wildlife 組別)

9. Luo Pin Xi, 中國 (專業組, Sport 組別)

10. Lars Sivars, 瑞典 (公開組, Architecture 組別)

唔靚
得#9係擺出黎
繪畫比賽
第8
其實點解咁反對執相??
會唔會後制得過份左攝影定ps比賽
參加呢d比賽既濕鳩都係執相怪

同我直出都影到靚野先講野啦
參加呢d比賽既濕鳩都係執相怪

同我直出都影到靚野先講野啦

Ps比賽
但倒影嗰張係唔錯
得2 同9 比較可觀
其實點解咁反對執相??

我自己覺得執相本身冇問題
但係有啲相執到唔係一張相就有問題
既然乜都執到
不如連影嗰下都慳番
畫一幅相出黎仲好
都幾靚呀,有氣氛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞