[集結神力] 拍微電影把警察點衰spread往國際

62 回覆
36 Like 0 Dislike
Sorry, 短片. 推就照推
看來是真正的手足,唔係5毛!兄弟,其實我會用微電影呢個字眼,係因為個腦first pop up的係佢,在手足講之前,我都唔知係大陸字眼多謝手足嘅資訊
雖然我個人不會抗拒大陸用語,但絕對能理解。咁我以後會盡量避免用呢個字眼(有時手快快打錯左,手足不要見怪

btw,其實出於兩個原因which are (1)以前有同台灣、內地人打機 and (2)我速成打字,某啲書面語字係在first page,我打字好習慣會混入一啲書面語,現在上連登都係要刻意remind自己少啲書面,免得俾人誤會我係5毛所以我打左少少書面語的話,請多多包容

最後,其實我家俾內地人害到雞毛鴨血,內地做生意,錢都被用非法手段攞晒,也搞到家庭破碎。但我也認識到一啲內地人,唔係會搞咩水貨,亦唔會盲目撐中,品性都幾好,我有內地朋友黎左香港讀書,因為手機會有啲被中央禁的訊息內容,所以現在暫時都不敢回內地。所以我個人不會對內地所有野都一概反感。但個人也不會對那種全反大陸有咩反感。
借貴寶地

https://lihkg.com/thread/1577137/page/1

1)警察衰野太多,好難一張文宣講晒
2)我地前線手足都開始反擊得勁D,反擊畫面又會被現在好落力打國際戰的政府拎黎大造文章,條片正好俾外國能更好地體諒我地
3)更好利用一些震撼畫面或者橋段,收籠外國人心
4)微電影,睇故仔,好多人都會幾OK,有助spread我地情況出去
5)以後我地本地同外國文宣都塞條片的link入去,又或者YouTube channel

但廢J我完全不識點樣整呢D片出來,卡通又好真人又好,都唔識,眾籌也沒experience。所以想集結神力,有邊位兄弟覺得有得諗,就幫手spread出去同用力push,小弟廢J P牌仔自push都做唔到,sosaad。
自膠,sor,send錯返去自己的post
幫推
係。我好少睇片,所以也不了解有咩好有經驗的對象可以搵來幫手。同埋我呢個post都開得不夠好。遲啲我應該會開新post,然後盡量keep住broadcast。

其實有人冇啦啦吊我周圍broadcast呢樣野,然後話有團體搞緊,之後我問資料,佢話安全起見不會隨便披露團體資料,我就偷偷reply佢好舊的一個post去俾自己email問能不能俾資料,但不行,在最後我問了佢能不能說大概幾耐後會出到片,如果短時間,我可以等,但長時間的話,就不等了,畢竟不能排除佢係鬼,也不能排除佢口中個team整緊的片同我提倡的目標並非完全一致。等了一日,佢仲未覆。
覺得可以成為一個好素材。但我對於整呢啲片冇經驗,亦都好少睇片,所以我開呢個post目的其實係搵一啲seasoned又信得過的人去lead住/幫手。所以,目前我也不能說條片最後內容會係點。anyways,我呢個post開得差。我遲啲應該會重開一個新的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞