[集結神力] 拍微電影把警察點衰spread往國際

62 回覆
36 Like 0 Dislike
謝謝
是指:想通過真人版去更好帶出班狗係點可怕法,通過真人版更好帶出真實感,未必拍得到?那deliver in a media of animation,覺得點?
好!
好!
好!
好!
謝謝
是。要好有真實感、好touching。片子不宜太長但同時要能好清晰表達到好多野,etc。不容易。
是。但個人更想是,通過this,去將一D我地未證實到的野,like輪姦、被自殺,更好地push出香港,所以未必用單純用真片
謝謝
兄弟,一起加油!
是。但個人更想是,通過this,去將一D我地未證實到的野,like輪姦、被自殺,更好地push出香港,所以未必用單純用真片
Push!
眾籌拍片文宣好過登報
有冇人出鼓油加半隻雞?
個人想法是,甚至可以通過this,去將一D我地未證實到的野,like輪姦、被自殺,更好地push出香港,所以未必用單純用真片 初步想法,mix真片,touching to grab the support of the audiences, 以絕望作結尾並接著提供一個quick way去support或者subscribe我地(e.g. we are out of hope. please save us.(然後俾一個簡單方法去十卜我地))。沒細想,純粹first thought。
我係冇企到好前,個個都有自己的包伏,但我最後選擇為了包伏而沒企在前面。。我覺得好對不住前線兄弟姊妹但現在我連出鼓油嘅能力都冇。。我要努力去搵錢先得
幫你推下
香港一直以來係叫「短片」,唔係「微電影」呀
微電影同埋短片呢兩個term係唔係always interchangeable,似乎唔係?但見到你講起短片呢個term,感覺上可能我呢到用短片呢個字眼仲適合,因為電影係要present一個完整故事,而我想要的最終delivery,不排除不會present一個完整故事,所以似乎短片呢個字眼仲好,但not a big deal la。

不肯定你係人定鬼,出呢個post係不係真的單純懷疑我係鬼,但我照解釋下點解我會用左微電影呢個字眼。
最近呢幾年,不同地方都有推出微電影,用嘅字眼都係微電影,見得多,所以我腦海入面第一個pop up出來係微電影。同埋我腦海中,第一個畫面係用movie-like形式去deliver啲訊息,所以更加link左去微電影呢個字眼到。
但不論點,好大機會都係去present一個完整故事俾全世界睇,故事形式更易引起啲人去 睇嘅興趣。同時微電影比起短片會更能帶出“故事”嘅意思同畫面感。所以或者我都係會keep住用微電影呢個term
https://buzzorange.com/techorange/2013/10/07/microcinema-or-wei-movie/
至少到 2013 年,香港好多人都仲係講「短片」,唔係講「微電影」。

https://www.facebook.com/thenameisshortfilm/
是短片, 不是微電影

仲有一個問題,就係喺英文或其它外語世界,short film / short movie 呢個詞語係比 micro-cinema 普遍得多,唔信你查吓維基。micro-cinema 除咗中文世界,根本就好少人用。咁你想同世界接軌呢,定係同支那接軌呢?
你可以嫌我守舊,但我可以同你講,我係八十後,我以前一直都叫開短片,我極之抗拒大陸用語。
90後,叫開短片、小電影 (𠵱前明珠台會播嘅笑笑小電影)
唔係咩視頻(Video Frequency)、 微電影𠵱啲蝗語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞