是咁的,我係南美闖蕩六個月[遊記+你問我答]

71 回覆
20 Like 1 Dislike
留名
想問幾個問題:

1.巴打你會唔會去ecuador同colombia?
2. 你係帶少少錢去先,之後遲d喺atm再攞定係一次過帶哂?平時點樣 keep住d錢? 同埋你呢個trip budget 預幾多?

thanks

呀仲有,有咩原因令你有衝動想去半年旅行?係厭倦返工生活就辭職去?

我都想好似你咁去南美長旅行,但辭職去,冇左份工好似冇咩安全感

之後兩個地方都會去呀,我諗要兩個月後先到
我帶左少少美金傍身,不過中左伏,因為阿根廷同智利都冇得用hsbc提款卡,不過用信用卡ok, 有手續費同埋你可以入定錢落嗰帳到
聽落好on9 但係我去旅行係為咗睇多啲呢個世界,同埋搵下自己生命嘅意義,仲有點樣先至係我想要嘅生活。
巴打你絕對唔會信我有幾細個,你有能力嘅唔會冇人請,人生冇take two 呀,把握機會先係重點
sorry 各位,唔知點解up 唔到圖,仲有好忙,我會加速,唔好放棄我呀
想問幾個問題:

1.巴打你會唔會去ecuador同colombia?
2. 你係帶少少錢去先,之後遲d喺atm再攞定係一次過帶哂?平時點樣 keep住d錢? 同埋你呢個trip budget 預幾多?

thanks

呀仲有,有咩原因令你有衝動想去半年旅行?係厭倦返工生活就辭職去?

我都想好似你咁去南美長旅行,但辭職去,冇左份工好似冇咩安全感

之後兩個地方都會去呀,我諗要兩個月後先到
我帶左少少美金傍身,不過中左伏,因為阿根廷同智利都冇得用hsbc提款卡,不過用信用卡ok, 有手續費同埋你可以入定錢落嗰帳到
聽落好on9 但係我去旅行係為咗睇多啲呢個世界,同埋搵下自己生命嘅意義,仲有點樣先至係我想要嘅生活。
巴打你絕對唔會信我有幾細個,你有能力嘅唔會冇人請,人生冇take two 呀,把握機會先係重點

幾大?
終於up 到圖,不過好麻煩,呢度係sunday san telmo market 嘅相,補番先

呢嗰阿伯手工超好,佢用刀削開啲竹做一
條條幼條, 跟住捲做一朵玫瑰

係hostel 影嘅, 唔同詞嘅當地叫去

呢位阿叔原來係beatles fans 離, 所以佢所有啲畫都同佢地啲有關, 用離紀念佢哋喎。可惜我淨係認到all u need is love 喳, 其他全部唔識

呢檔係我真心最鐘意嘅, 嗰部係部最傳統嘅木造菲林相機, 原理係拉開前面道木門, 啲光照入落張菲林到就有影像, 但係賣四百港紙, 影得六七張相就要換菲林, 六十蚊一捲。我覺得係香港實有囡狗衝

呢兩檔都幾有特色, 不過我根本冇位擺
終於up 到圖,不過好麻煩,呢度係sunday san telmo market 嘅相,補番先

呢嗰阿伯手工超好,佢用刀削開啲竹做一
條條幼條, 跟住捲做一朵玫瑰

係hostel 影嘅, 唔同詞嘅當地叫去

呢位阿叔原來係beatles fans 離, 所以佢所有啲畫都同佢地啲有關, 用離紀念佢哋喎。可惜我淨係認到all u need is love 喳, 其他全部唔識

呢檔係我真心最鐘意嘅, 嗰部係部最傳統嘅木造菲林相機, 原理係拉開前面道木門, 啲光照入落張菲林到就有影像, 但係賣四百港紙, 影得六七張相就要換菲林, 六十蚊一捲。我覺得係香港實有囡狗衝

呢兩檔都幾有特色, 不過我根本冇位擺

部菲林機 畀我見到應該會狗衝
同埋去旅行好鍾意去呢啲市集
留名支持

拉丁美州係好正的
但我冇錢玩南美所以主力玩中美州,
南美剩係去左秘魯 玻利 智利三國

有咩秘魯玻利野可以問下我

樓主加油

ps:另外打字分段加行距會方便d睇
留名支持

拉丁美州係好正的

樓主加油

中美洲我都好想去
但你覺得治安點? 如果自己一個去有冇問題? 聽講當地搭巴士好大機會俾人偷野搶野
留名!

想問樓主如果去一個月食住玩洗費係幾多左右
留名支持

拉丁美州係好正的

樓主加油

好想去天空之鏡 但係玻利維亞既簽證煩到
留名支持

拉丁美州係好正的

樓主加油

多謝支持, 反而想問下中美去左邊
收到, 下次會分行
留名!

想問樓主如果去一個月食住玩洗費係幾多左右

智利同阿根廷好貴, 所以可能要大约萬五至二萬連交通, 特別越近patagonia 越貴, 之後打上個d 全部都好平(聽人講), 聽講一萬以內都有人做到
樓主有冇去Mexico ?
如有有冇去taxco , d 銀係咪好貴?
留名支持

拉丁美州係好正的

樓主加油

收到, 下次會分行

墨西哥 危地馬拉 洪都拉斯 尼加拉瓜
古巴 哥斯達黎加 都有去

係skip左 巴拿馬同 薩爾雅多(salvador)

之於樓上問既安全問題
我會答你 麻麻地,
有backpack經驗先好去
但遠遠未到會身首異處 o個種
整體略差於南美

唔好入d出名shit zone
(你去到問下當地人就知)
女仔入夜 搵仔陪返hostel
我識一堆solo囡玩中美

偷野就睇開d啦
買定旅遊保險得架啦
基本上實會中下伏既

btw樓主潛左水/食緊女
留名支持

拉丁美州係好正的

樓主加油

收到, 下次會分行

墨西哥 危地馬拉 洪都拉斯 尼加拉瓜
古巴 哥斯達黎加 都有去

係skip左 巴拿馬同 薩爾雅多(salvador)

之於樓上問既安全問題
我會答你 麻麻地,
有backpack經驗先好去
但遠遠未到會身首異處 o個種
整體略差於南美

唔好入d出名shit zone
(你去到問下當地人就知)
女仔入夜 搵仔陪返hostel
我識一堆solo囡玩中美

偷野就睇開d啦
買定旅遊保險得架啦
基本上實會中下伏既

btw樓主潛左水/食緊女

你去危洪尼點整visa?

Sor 講少左個國家
亦都係我簽CA-4既重點
Belize 貝里茲

原則上 貝里茲 特區免簽三十日
但佢比我過其實係因為我張us 10年visa

總之 入到貝里茲 去貝里茲城個
危地馬拉領事館攪CA-4 一粒鐘即批
就可以玩到危地,洪都 同薩爾

至於 尼加拉瓜 係原則上唔鳩比支那人(台灣ok)入的
(就算你有CA-4)都唔比 好似因為政府嘈交
就算我係關口 嗌左成粒鐘
pero hong kong passporte no es chino,
es differente 都冇鳩用

最後我比佢放置play左三個鐘
再加我又用 Us visa大鳩佢
終於佢老尾屈多我三舊水港紙就放我入去

結論 : Uncle Sam is the boss
ps: 藉此屌所有唔幫自已仔女整bno/bc既父母

Sor 講少左個國家
Belize 貝里茲

pero hong kong passporte no es chino,

皮已正tw 有bno洗唔洗整ca4 visa

Sor 講少左個國家
Belize 貝里茲

皮已正
btw 有bno洗唔洗整ca4 visa
留名學嘢
想去2-3個禮拜阿根廷
有咩地方建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞