是咁的,我係南美闖蕩六個月[遊記+你問我答]

71 回覆
20 Like 1 Dislike
小弟而家旅行中, 係南美, 見有時間就的起心肝開post 求支持, 遊記後補。我打字好慢, 所以不定期更新。問題會盡量答。
獨遊?

已正皮
支持
支持你 ,岩岩歐洲遊左2個半月
南美係另中一個目標
想問下你有無租車/有車係咪方便超多
例如某d地方要有車自己先去到
獨遊?

已正皮

冇錯 毒遊緊
支持你 ,岩岩歐洲遊左2個半月
南美係另中一個目標
想問下你有無租車/有車係咪方便超多
例如某d地方要有車自己先去到

冇車牌
自駕遊係另一種感覺
不過都好方便
去過乜地方?之後會去邊?

利申:過來人,去過7個月
點生存?當地打工定有一大舊錢?
lmlm
Lm

暫時去咗阿根廷同南極, 而家係智利。
巴打你又去咗邊呢
點生存?當地打工定有一大舊錢?

一大舊錢
識西文?

暫時去咗阿根廷同南極, 而家係智利。
巴打你又去咗邊呢

你講既三個地方,再加北邊幾個
it is a time to go
大家好,今次係小弟第一次寫遊記,想記低自己嘅經歷,文筆有啲差,唔好屌咁大力,問埋我影相好屎,希望你地鐘意同留低正皮黎支持下我咁,有咩想知可以隨便問。

我一開頭其實冇諗過去邊到,淨係諗住去周圍睇下,探索下個世界咁,就黎咗南美。
我上網搵過下啲機票,買咗張單程去阿根廷, 就出發咗。Btw,單程機票真係好撚貴,記得早啲睇定同plan。
我首先由香港飛咗去多哈,十個鐘,跟住下班機又要等多十個鐘,之後由嗰度飛咗二十個鐘,中間係巴西里約熱內盧停咗一嗰鐘加油,不過冇得落機,總共用咗四十嗰鐘先到,去到己經係夜晚九點。我攰到仆街,用咗機場嗰wifi搵到間好似唔錯嘅hostel,佢地話最好嘅方法去嗰到係用穿梭巴服務,叫Manuel Tienda Leon ,百幾港紙到,事後睇過係最抵,佢車所有人去一個近市中心嘅中轉站,然後再轉的士,大約一個半鐘頭到。係的士嘅時候我同同車嘅人吹水,識咗嗰埃及人,吹咗陣,佢問我去邊間hostel住,我指咗嗰地址俾佢睇,跟住我就冇咗件事。
去到房已經十一點半,我開門入去,竟然入面啲人訓哂。我就咁跳咗上床訓咗,果時好天真咁諗可能呢度啲人係咁。。。跟住我好快就知道我錯哂,訓訓下三點幾就成功俾樓下啲人嘈醒咗,跟住五點離多次,咁就過咗第一晚。第二朝起身落去食早餐嘅時候順便問下有咩好做,同我roomate吹咗唓水,佢係一個中年英國人,黎過buenos aires 好多次,地頭蛇一個,跟住我突然見到番個埃及人,原來佢住嗰間酒店勁差,之後佢醒起我俾咗嗰地址佢佢就過咗黎。嗰日係星期日,當地有嗰頗為出名嘅市集,叫san telmo market。我去咗嗰度行咗一陣之後返咗去,見到嗰埃及人搞掂咗啲手續,我就同咗佢一齊出去行吓,吹咗陣,知道佢叫做fade,飛過黎係為咗移民,我問佢埃及危唔危險,佢話唔危險,只係要小心啲扒手,佢當地人住咗咁耐,都俾人偷咗銀包幾次,可想而知啲扒手嘅技術有幾高,嗰日行完嗰市集之後就返咗去,吹多咗陣就訓咗。
其實小弟仲整咗段片
https://youtu.be/KCsHiVl9aOc
希望大家可以睇下, 我會盡量加速, 同埋啲圖後補
LM
lm
會唔會去秘魯
我都諗緊去南美獨遊 但個個同我講好危險 你會唔會去天空之鏡同馬丘比丘?

要keep住update啊巴打
留名
係咪去左Patagonia???
識西文?

唔識, 身體語言+英文=萬能
Btw 我差唔多聽到聽得明㗎啦
會唔會去秘魯

一定會去, 聽啲人講好正
我都諗緊去南美獨遊 但個個同我講好危險 你會唔會去天空之鏡同馬丘比丘?

要keep住update啊巴打

巴完全冇問題, 有安全意識就ok
梗係會啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞