【澄清】關於平野小姐背景爭議

343 回覆
634 Like 11 Dislike
見有一直幫平野小姐嘅手足係twitter發聲
係到幫手推一推先
https://twitter.com/nanako63447768/status/1170148488778113024

還原全過程真相:

①當時平野小姐在推特開始組織日本遊行隊伍時,她有說過,拒絕支持香港的各路朋友參雜政治理念,單純撐香港。

當時以為會來好多人,動用大量警力,可是並沒有多少人來,事後好像平野小姐還被警察說叫「這麼小的遊行,在這麼忙碌的時候動用警察不應該」

②當時平野小姐很難過,但是她沒有放棄,還請求日本人和在日外國人都來支持香港,好多日本人還帶著小朋友過來參加了遊行,但是當時真的沒什麼日本媒體理,日本各路電視台也不報導,如果這樣根本無法把香港的情況傳給日本人,無法幫助香港,她在推特請求日本人擴散,請求日本記者來採訪。

③甚至和一幫子隊友去國際展覽場的場外呼籲在場日本人來關心,因為那次展覽會是日本大型變裝大型集會,全都是年輕人,他們自己也把自己打扮成香港示威者的樣子來吸引在場日本人的眼球,請日本人簽連農牆,給日本人解釋香港現在發生了什麼,那次還做了直播,好多日本人感動說:香港加油
💪

④直播的效果驚奇地好,到晚上就有好多日本人在社交網絡傳播,越來越多的日本人開始關心,還有一起參加遊行的日本書法老師在推特10幾個小時檢查各個日媒對香港報導的動向,各種不滿意,即使後來報導香港時,媒體對用詞不當都要在推特上表示不滿,還要普及真相。

⑤好多日本人在這幾個月都做出很多努力,像這樣的事情有許多,好多日本人在背後支持付出行動,他們不是左翼也不是右翼,他們就是覺自由民主是作為人應該擁有的,要幫助。

從三個月前日本媒體不關心,不報導,迴避,到現在報導,日本人關心起來,都是日本人在默默做出的努力。

⑥當時平野小姐為了保護在日香港人和華人,她說:我是日本人,我可以作為組織者替代你們出頭,這樣可以保護你們的個人信息。但是她暴露了,她說為了香港可以死,但是看見有港人自殺,她又說她即使可以去死也不希望香港人對政府失望而去輕生,她會和香港一起,都要堅持活下去,這在她的推文裡有說過。

⑦當時被幸福科學採訪大家都很擔心,包括平野小姐,可是真的沒有日本媒體關心,想了那麼多辦法,乞求媒體採訪,當時我是看在眼裡的,那個樣子真的好可憐
😭

現在有越來越多的日媒體去香港進行採訪,這裡因該也有平野小姐和戰友們的功勞吧!

作為一直從開始就在平野小姐退伍裡的一員,我是看著過來的。

⑧關於靖國神社,我想在另一個地方給大解釋我理解的日本人。

日本人絕不背叛曾經為日本國戰死的日本人,即使那場戰爭是錯誤的,對於供養那些戰死的人是單純地對死者供奉,而非中共嘴裡說的那樣。

幾個月的一言難盡,各種困難我都記得~
😓
😓
😓

以上借用推主地方,表示感謝和歉意。
對方比平野小姐block 全要因為佢態度差
我覺得你個翻譯美化左佢ge說話

首先,你係3唔識7 ge情況係用[ください]
姐係你命令緊佢咁做
如果係正面D ge內容, e.g 加油/小心D時有的話係可以
但依家係命令緊佢唔好用表符

然後,個人感想は要らない
依句個語氣係好差...
日本人一向講野係婉轉,你直接同佢地講唔需要佢地係會不爽/hurt
正常用番のほがいいと思います。會好D
姐係,唔應該同佢地講 你唔好咁做,而係同佢地講: 我覺得你應該咁樣做會好D
語氣太hard日本人會唔受

甘く見ないでください
依句明係撩交嗌
姐係你咪撚睇少我地呀
日本人冇粗口,但係好睇語氣,你個語氣差個效果同講粗口一樣

同埋被block果個人,話係想比建議人地
但佢口氣咁差,好明顯係指責,而唔係建議

重有,人地係個人AC,唔係公式AC,佢想點就點,你唔禮貌佢block你好正常
日本人個rule 係好怪,有時同地連你係唔打招呼情況下轉post佢地都會block
而平野小姐,我twitter都有同佢溝通過,佢係日本人黎講算係冇咩架子
但個人好唔等於比你任屌唔嬲

人地開個post 打左2個表符姐,有冇需要咁樣去指責人地?
我地轉post時都會用表符啦

佢琴日冇裝備情況下都走到最前,再睇下香港
有幾多香港人會有依個勇氣?有幾多個香港人真係食過TG?
佢琴日去果個位係有機會中埋布袋彈

因為2個表符就去指責,會唔會太玻璃心?
其實我唔明民間記者會點解要請平野小姐接受訪問
[民間]應該係指香港市民,但請左一位日本支持者已經有點不解
但既然請左佢上,就唔該比番D尊重啦
記者會一定會有brief過好不好,內容係覺得可以講先比佢講

記者會完左後走去人地twitter 到有咁差態度指責人地講野ge野唔需要
比人block 左就玻璃心碎一地開post 吋人
人地特登連香港支持,重要比你屌,block 你就真係好正常
過門都係客,比番少少尊重啦

口話唔割,但行動已經同割左無異
人地都有睇連登,係佢食緊彈時,成班人係到質疑佢身份
琴日一定好hurt

[借用男友ac 回覆]
我都睇唔到
我愛你啊鈴子小姐
平野小姐加油
日右都要屌,咁你班友又要搵美左美右幫手?
平野小姐絕對係武士道既佼佼者
咁多手足都唔同背景 但大家都係為香港而戰鬥!
班分化撚割席撚唔該收收皮先
exactly
fd
平野小姐我永遠支持你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞