【澄清】關於平野小姐背景爭議

343 回覆
634 Like 11 Dislike
睇哂幾個指控者講法,整理下

被block事主本人係無講過右翼乜鳩
同埋都真係好心提醒,見到佢個留言用字咁都被block,佢失望同對平野小姐有懷疑係好正常

話平野小姐係極右係喺連登出post嘅樓主講法,對平野小姐兩個指控否認中日戰爭同支持日本出兵,到而家都未有source佐證

至於乜撚日本人怕右翼,日本右翼反美堆對日本政局同政治光譜好似毫無認識嘅講法都喺嚟自另一個account
Push
我覺得似係
「五毛殺人予報」呢句可能引起左d誤會
多謝平野小姐,加油
我啱啱先追po
作為識日文又有一堆日本朋友嘅絲表示,問題可能係出係“但國際並不需要五毛的殺人予告或個人感想”依句上面
翻譯做中文好似冇乜嘢,但係日本人用字上好少會直接用“不需要(要らない)”,因為係非常無禮貌架……
而且話平野小姐唔應該係記者會上講乜乜乜,已經違反咗“不指責”、“兄弟爬山,各自努力”嘅理念啦
平野小姐成日比五毛騷擾,點會得閒諗係唔係鬼啫
同意
加埋最後嗰句「香港の記者会見を甘く見ないでください」
感覺已經似係責罵多於善意提醒

另外無記錯係個記者問平野小姐有無收到過滋擾
佢先話間唔中都會收到殺人予告
唔明有咩好屌
原來如此
push!
話日本人割蓆,根本不如話大把日豬唔會理

真係咁憎右翼又會自民黨贏足幾十年咩自己國家大選都唔care投票率咁低,仲會理香港?
支持
push
仲要係好多分化撚
得五毛狗先care咩軍唔軍國嘅啫
Push
右翼軍國主義都唔割啦,最好開軍隊剷平北京
日本變擁核國,自衛隊變返軍隊都唔割
日本軍よ、支那豚ともをぶっ殺せ!
代靖國神社多謝你
留言者唔係日本人,似係用日文表達方面有錯
所以搞到有誤會
我睇完都唔明點解要講「五毛殺人予報」
日本人對用字好敏感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞