記得要拎返保釋金!!!!!!!!

283 回覆
1387 Like 3 Dislike
Push
阿sir用收埋個張証去叫雞架
據我所知,法例無明確列明退還保釋金既程序。

但好可以肯定既就係,保釋金既本質唔係贖金,唔係話交左保護費就可以贖你走,而係你交保釋金黎擔保自己之後唔會逃離香港同埋你會遵守保釋條款,所以你絕對有權利攞返d錢。

我建議大家應該留返張保釋紙,上面有寫保釋金額,黑警唔肯還既話,你同佢講你會去小額錢債追,佢怕麻煩就可能會即刻還,如果唔還就小額錢債,唔超過$5000既claims申請費係$20 only,幾抵玩
我有一單喺告唔入,2單冇落charge,點搞
拿回保釋金即是差人不作立案檢控。因如差人落案檢控,就會上庭過堂,那時差舘保釋直轉法庭保釋,那直到案件審結為止,如無罪,才會給回保釋金,在法庭樓下拿取。經過了審訊判無罪,過上訴期,就真係無事。

我自己上網睇係咁講,詳細希望有法律jj補充
你無跳保就攞得返
大大力推
推!!!
首歌咁高質,點可以白費巴絲心機
後悔既就依家同我推爆呢個post
我願榮光歸香港
https://www.youtube.com/watch?v=y7yRDOLCy4Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3SXhVHophD50lHvztGFMDBan8psumpbI2mMgn-ameQvAzNkvLmmjZQ6rM

光復香港,時代革命!
問左老母,佢話個時去拎黑警話太耐冇得拎就掉左張單
老母師奶仔乜都唔識自己個時又細個
冇諗過警察叔叔會呃人就信左
大家唔好好似我咁
推想知
咁你10年太離譜,過左追索期就無
距離而家十年幾姐
個時由交保到去拎返隔左兩年左右
如果冇理解錯, 只要你冇違反保釋條件, 就算係告到你坐埋監都可能攞返
冇告>攞返
告咗唔入 > 攞返
告咗, 入咗 > 唔駛坐監果啲就咁攞返, 要坐果d就坐完先攞
應該係本人憑保釋金收據攞

所以唔好以為告咗你就冇咗, 條數係你用錢保證你唔會走佬會出庭, 除非你嘅判刑係罸款而你又同意用保釋金支付, 否則條數你一定要攞返.
記得要拎返
好多街坊比人拉左一日交左保就放,之後話唔告
就算有罪,都要還返保釋金,因為保釋金係為左令你如期上庭,唔好潛逃。
至於有時被判有罪會攞唔返,因為被告可以選擇用保釋金黎交罰款。
有冇入罪都可以攞返保釋金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞