[自己香港自己救] 長期抗爭,建立經濟循環之路

456 回覆
341 Like 0 Dislike
支持
多謝巴打幫推
推!
有無小型教育圈
好同意要建立屬於自己人既利益集團,
對公司法無乜認識,會繼續留意巴絲們討論

同意有巴打建議先搞各區感謝日集氣
分享新聞,銅鑼灣書店成功眾籌在台灣重開

By Friday evening over 1,600 people had pledged more than Tw$3.11 million (US$99,800), exceeding his target of Tw$2.80 million in less than a day.

“Many thanks for everyone’s support… thank you for giving me more confidence to accomplish this,” Lam said in a message on a Facebook page for his bookstore project.
https://www.hongkongfp.com/2019/09/07/hong-kong-bookseller-held-china-raises-us100000-open-taiwan-store/
G持!有必要長期抗爭
傾成點
留名
暫時都係傾緊大方向,但未有共識第一步㨂邊樣發展先,
又要諗方法避免大家誤會我地食人血饅頭。
頭先係group入面同手足傾,關於我計劃既理念,想轉貼返過黎,等大家明白我地究竟目標係乜。

因為有D爭論係第一步做既野點解要賺錢,而唔係而家直接幫助義士,所以有以下我既簡略解說。
-----

我好簡單講一次,
因為好似你咁講,有好多人做緊捐助、助養或者買物資等等既動作,我覺得依種幫助係短線既、同唔可以持久既。

所以我想做一D可以長時間,五年十年都可以幫助到香港既人去繼續抗爭,或者講同時間打壓所有依一刻唔出黎幫我地既藍鋪或中立鋪。

點解我地要俾錢佢地賺?

另一個角度講,如果今時今日,國泰、匯豐、太古,依D大集團肯出黎帶頭罷工,你覺得我地會唔會勝算大增?

我相信一定會!

而我地要做既,就係係依十年入面,變成另一個香港既大集團,再連結其他所有既黃店,增強我地係香港社會既話語權。

所以我地一定要有可以持繼增長既生意,先可以不斷壯大,而唔係做短線,或者係有限既捐助模式。

可能大家會覺得目標有D不切實際,但都係個句,我賭既係個200萬潛在市民願意做我地既客。

所以我一路都無唔同意做任何生意,因為我目標係做全部生意。

我最終極既理想藍圖係,

我地不斷發展,全香港各行各業都有我地既生意,
200萬市民係我地既客,同時係我地既員工,

被捕人士、被政治逼害人士都係我地員工,
我地所有錢都係自己既經濟圈入面流動

當再發生類似今次事件事,我地可以出面支持全香港

所以我先講係長期抗爭 ,所有野都係要好長時間建立

如果我地團隊有1萬人, 用返我計劃書入面既講法,每人夾1 萬蚊,
我地有1億去發展第一步,
可以同時間搞eshop+黃店平台+ whatever business

依個係我開post既原意,可能我之前講得唔清楚,希望而家可以解釋得好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞