[自己香港自己救] 長期抗爭,建立經濟循環之路

456 回覆
341 Like 0 Dislike
push
push
元朗既田就黎無曬
支持你!
push
香港人自救
絶對認同!
非常同意,錢係一定要比人賺
但一定要取之有道
絕對支持

建議樓主研究合作社模式。草創階段需要熟悉公司法/company secretary的人才,我唔識太多,但可以講少少:金錢流動需要銀行戶口,戶口持有人=法人(legal entity),可以係自然人(natural person),公司(company),或者慈善機構(charity)。以樓主想法比較接近社會企業(social enterprise), 目前社企形式多為公司或慈善機構。公司再分為有限及無限公司,有限公司要報税但有咩事股東唔需要上身,無限公司只能有單一擁有人(sole propierter), 唔太適合。慈善機構要靠M&A記錄創立目的,有法例規定必須是增進人類福祉之類,所以要將機構決策程序incorporate入去呢份文件,唔容易不過呢度高手如雲,有機會搞得掂。

唔做incorporation, 去盡d做自己嘅貨幣,參考時分券同bitcoin。但平台要足夠滿足基本生活所需…

抛磚引玉,有錯請指正
非常欣賞你用心寫長文

3點建議

1) 太多人控股法律上只可能係上市公司
實際行政上亦好困難
而且如果好似你咁寫
隨時率涉過億嘅錢
一定會喺決策上有好多爭議

所以要諗一個更完善嘅方式
甚至根本未必需要係一個集團
可能只係一個平台
畢竟好多現有嘅小企業都係自己人

2) 捨難取易
有啲有心人整緊 黃藍餐廳名錄
建議可以先嘗試整一個各行各業版本
寫app 賣電話 賣家居用品 整車乜都有得搵

3) 搵個機會證明可行性
成日都話有二百萬人
不如之後搵日整個 感謝日 試下
嗰日嘅抗爭完全和理非
只係所有人去自己區支持自由嘅鋪頭
食嘢買嘢
仲要上網分享正評
加埋買禮物送畀呢兩個月要多謝嘅人
例如 學生,記者,社工,議員
有參與罷工嘅鋪頭,在明在暗有幫手嘅人

如果間間鋪頭都係做到冇停手
咁樣就證明到你個諗法真係work
仲要順手抵制埋啲賣港嘅企業
好似唔錯
agree
推,好提議!
有道理
野可以唔買,但係飯一定要食
真心可行
呢個比較可行,可以用呢個做起點,一步步來
支持支持

自由派既經濟圈,諗起都開心,希望賺到既錢好好利用之餘會分成比員工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞