[自己香港自己救] 長期抗爭,建立經濟循環之路

456 回覆
341 Like 0 Dislike
100%全力支持!

當運動需要持續,最少大陸人唔會亦唔敢再來,藥房,金鋪一大堆利剩係做內地人生意的一定會關閉,而事實上希好多都開始頂唔住。鋪租甚至鋪價一定會跌!

而家係開始準備開番正常鋪頭嘅最好時機!光復香港

200萬人每人一萬就有200億,可以有好多做。如果一億可以買3間鋪,可以買到600間鋪,再同會開小店嘅人合作就可以遍地開花!

只有一個小問題,食店會比食環搞,但我覺得應小事,一定有計!

200億可以買到唔少企業,加快開始速度,例如百佳都係138億,可能重可以有價講。唔知買嚟做乜,但應該可以反過嚟控制唔少供應商!

總知支持,100%支持!
等緊抗爭店既出現
讚成
但衛星圈係咪唔應該太早成立住
廢是遭打壓?
好感動 終於有人覆我

自己香港自己救!

而家仲係公司今晚睇完再傾
瘋狂召集同路人
英雄所見樂瞳!
其實我之前都出過個類似概念嘅post,終極目標唔單止要建立自己的經濟圈,直頭要建立埋自己的生活圈,連住屋都唔好再被人規限!

手足們!之前嗰啲唔算係真正嘅罷工! 咁樣先叫做真正罷工呀!
https://lih.kg/1508369
push
認同
依樣野其實好核心
我都了解過下唔同公司法
最後覺得如果用blockchain 黎解決會係一個好選擇

第一 唔洗俾錢政府賺 (你明的)
第二 會更切合我地嘅需要,平權個度,現有公司制度唔係好合適

可以用混合制,核心係一套自已既blockchain,
需要用公司嘅鋪頭、牌照等公司就正路去開公司做
1)同意平台化,必需有牌既生意先開公司,再中央管理
2)而家寫緊個平台,努力中
3)可以一試感謝日 good idea
黎明來到 要光復 這香港
同行兒女 為正義 時代革命🇭🇰

推到黎明出黎唱

https://youtu.be/y7yRDOLCy4Y

《願榮光歸香港》
香港人 唱熟佢
仲等緊煲底相擁一齊唱個日

愛黃走藍
push
依個都係攬炒論後嘅復活機制

生意差> 租貴成本貴 > 執粒 > 減租 >

當全港租金因為經營不善以落返落黎,地產霸權班既得利益者先會受到真正既傷害
可以再商量出現時機
集體起義 同一日全城鋪頭外貼上聯盟sticker
一齊合作啊樂瞳
自己香港自己救
巴打熟唔熟依飯?
我地需要專才
blockchain 我略有研究,但必需有專業人材幫手先得
約定大家煲底見
推 絕對和理非又支持到良心商家嘅方法
推爆
我等緊佢減租 成本下降 就會做我夢想想做ge野
開自己ge小食店!
衛星聯盟等緊你
樓主 你哩個大方向其實好好 不過做之前會唔會先試下水溫

全力文宣一個感謝日 叫人果日只係黃絲店舖消費 睇下個後果係點
如果反應好
到時你條team應該會多人幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞