【轉發】已退役前英國皇家海軍叫大家思考一個盲點

1874 回覆
5191 Like 12 Dislike
[兩日遇到一個已退役前英國皇家海軍,佢接受過防暴訓練,想叫我代佢叫大家認真思考一下呢一個盲點,我代佢列出重點。

1. 圍狗屋目的?

是想引防暴出黎身水身汗?

定抑或心理作用,因為次次都輸,想贏番一次?

2. 圍狗屋正中狗仔下懷

狗仔匿曬入屋,

大家冇辦法睇到佢哋嘅數量、裝備、動靜。

大家冇辦法知道佢哋幾時衝出來,例子包括天水圍警署同埋尖沙咀警署。

大家冇辦法避免佢哋無啦啦喺窗口開槍,例子包括觀塘警署。

佢話「 我哋防暴部隊喺總部涼住冷氣等你哋攰就衝出嚟,但你哋就要每一秒擔驚受怕。」

「 以前長官帶我哋去荒山野嶺訓練,敵人會隨時出現,用石仔窩我哋。我哋最怕離開總部四圍走,點解而家班後生反而主動送上門?」

佢想教一教大家一個概念:「戰術主導權」

當你係街上見到狗仔嘅裝備、數量、同埋方向嘅時候,大家就可以四圍走,撚狗咁樣。

當狗仔見到狗屋出面你哋嘅人數、動靜嘅時候,佢哋就可以準備衝出嚟捉人。

呢一個解釋咗點解深水埗呢幾日捉唔到人,但反而琴晚天水圍警署就捉到人

佢想同大家分享一下防暴訓練最辛苦的環節:

1. 防暴警察唔知示威者幾時出現,令到心理負擔好大。圍狗屋嘅話佢哋就可以坐喺冷氣房裏面指住你哋嚟笑。

2. 示威者係狗屋附近四圍遊走,令防暴隊孭住全副武裝四圍跑,身水身汗。

3. 示威者係狗屋附近四圍遊走,令防暴隊高層需要大量時間決定掃蕩邊一個區域的示威者, 當防暴隊去到嘅時候,又唔見人影,指揮官往往會以為自己決定出錯。

4. 示威者係狗屋附近四圍遊走,令防暴隊喺街上逗留嘅時間越長,就越難分辨街坊同埋示威者,好有可能會誤中副車,射錯催淚彈,令到民意逆轉。

5. 示威者係出咗催淚彈之後散曬,防暴隊終於可以返入去休息,呢一個時候示威者又出返嚟。

呢位海軍提咗我哋幾樣嘢,希望大家以後心水清,唔好行去門口去送頭。

同埋記得,防暴隊由收到call到決定推進,只需要三十分鐘之內。換言之只要圍咗30分鐘,就等於自行送頭

希望呢位海軍可以畀大家一啲諗法,佢絕對唔支持大家咁樣玩

Source:司徒小龍
https://www.facebook.com/GavSzeto/posts/10159160892329062?__tn__=H-R

---
注:上述意見乃已退役前英國皇家海軍意見,並不代表本人立場,本人僅是轉發意見,不支持任何的犯法行為。

9月7日 (六) 1PM
機場交通壓力測試 (重考)

香港市民:
✅ 以遊客身份入機場觀賞飛機升降
✅ 唔識路就坐多幾轉車
✅ 必需繳付車資乘坐黨鐵

烏克蘭, 法國等其他國藉居民:
各有各做, 自由發揮, 唔割但要小心

另外可參考唔揸春袋揸輸精管方法:
[行動post] 肯入黎睇9.7點樣揸機場輸精管未 | LIHKG
https://lihkg.com/thread/1535579/page/1

9月8日 (日) 2PM
香港人權與民主法案集會
美國駐港澳總領事館

認同
多謝
[member]一定要推。狗夜晚準備好晒[/member]
be water
my friend
依家係每個黨鐵裡面房都有狗坐係到地面有咩野事佢地係黨鐵拉人
Hit and run
push
PUSH
唔好撚圍狗屋啦
依家是旦搵個地方聚眾
狗已經會黎
721 831
push
幫推
好文
應思考
包括各位街坊
Pshhhh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞