各位睇中醫既巴打注意

82 回覆
4 Like 1 Dislike
巴打睇個中醫有冇用? 可唔可以share下
我都想調理下身體

我睇果個都唔差 係女中醫黎

巴打有冇 telegram? 想知邊到睇
巴打睇個中醫有冇用? 可唔可以share下
我都想調理下身體

我睇果個都唔差 係女中醫黎

巴打有冇 telegram? 想知邊到睇

Tg: iamcarrie
中醫羅舜海二十多年前在本港首創海天濃縮中藥,但後勁不繼被農本方追上,「我唔靠包裝宣傳、只靠口碑,熟的中醫都信我,但要打入政府和大機構就好難。」(李育明攝)

搭上東華打造好招牌後,農本方二○○三年起,更成為醫管局旗下中醫診所的唯一供應商,至今提供中藥沖劑給十六間公立醫院。
東華三院與醫管局最初在○三年合辦三間公立醫院中醫門診,首年撥出三百萬元予東華東院,病人每次診金一百二十元,當中四十元屬二日中藥藥費。

由於公立醫院服務獲公帑資助,中藥招標亦由醫管局負責,○三年起至今,每兩至三年醫管局便會為中藥沖劑招標一次,但次次都由農本方中標成為單一供應商。中藥業界透露,首年曾經有供應商出價三十至四十萬元投標,但最後由農本方「劈價」中標。翻查醫管局文件,○三/○四年度負責審批中藥招標的醫管局中藥藥劑委員會,主席是醫管局行政經理(專業事務)蔡啟明醫生,但審批標準,合約詳情金額,則一一欠奉。
二○一一/一二年度,醫管局撥款八千一百五十萬元,支付旗下十六間中醫診所運作,業界估算花在中藥沖劑過千萬。醫管局同樣拒絕透露有關合約金額。
有中藥廠商向本刊訴苦:「每年醫管局招標,都見到華潤三九藥業這類大規模的中藥生產商出席簡介會,但最後都由農本方單一中標。可能因為醫管局唔想改變啦,但只有佢一間次次中標,就有壟斷市場之嫌,將來政府話搞中醫院,睇怕又係佢玩晒。」
中醫羅舜海二十多年前在本港首創海天濃縮中藥,但後勁不繼被農本方追上,「我唔靠包裝宣傳、只靠口碑,熟的中醫都信我,但要打入政府和大機構就好難。」(李育明攝)

搭上東華打造好招牌後,農本方二○○三年起,更成為醫管局旗下中醫診所的唯一供應商,至今提供中藥沖劑給十六間公立醫院。
東華三院與醫管局最初在○三年合辦三間公立醫院中醫門診,首年撥出三百萬元予東華東院,病人每次診金一百二十元,當中四十元屬二日中藥藥費。

由於公立醫院服務獲公帑資助,中藥招標亦由醫管局負責,○三年起至今,每兩至三年醫管局便會為中藥沖劑招標一次,但次次都由農本方中標成為單一供應商。中藥業界透露,首年曾經有供應商出價三十至四十萬元投標,但最後由農本方「劈價」中標。翻查醫管局文件,○三/○四年度負責審批中藥招標的醫管局中藥藥劑委員會,主席是醫管局行政經理(專業事務)蔡啟明醫生,但審批標準,合約詳情金額,則一一欠奉。
二○一一/一二年度,醫管局撥款八千一百五十萬元,支付旗下十六間中醫診所運作,業界估算花在中藥沖劑過千萬。醫管局同樣拒絕透露有關合約金額。
有中藥廠商向本刊訴苦:「每年醫管局招標,都見到華潤三九藥業這類大規模的中藥生產商出席簡介會,但最後都由農本方單一中標。可能因為醫管局唔想改變啦,但只有佢一間次次中標,就有壟斷市場之嫌,將來政府話搞中醫院,睇怕又係佢玩晒。」
與醫管局合辦中醫診所的,還包括:博愛、仁濟、仁愛堂等。而這些慈善機構的中醫診所,亦同樣採用農本方中藥沖劑。其中博愛醫院的流動中醫醫療車身,更有農本方的標誌大賣廣告。同樣,博愛醫療車規定醫師只能處方農本方沖劑。
中藥沖劑六十年代由日本人發明,之後傳入台灣。九十年代初,香港中醫羅舜海引入香港,他在內地找到機器,將煲好的流質中藥乾燥後變成沖劑服用,創辦海天濃縮中藥,當時陳宇齡的農本方仍未出現。
「農本方九八年出現後,我聽外面的中醫講,農本方比我們海天賣貴兩至三成,藥效相近。它們出價俾醫管局和慈善機構又如何?我唔知。我希望政府將來建中醫院,可以試吓用其他品牌。如果長期單一採用一個牌子,對業界進步並非好事。」羅舜海說,中藥不同西藥,沒有發明專利,沖劑都來自中藥原材料,故希望大機構可深入研究各沖劑品牌藥效,以此作準則選用,而非單純價低者得。
一笑置之
利申 中藥學生
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok

海天仲淡過農本方
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok

海天仲淡過農本方

認真?有冇親身試過啊
海天同農本方完全兩樣野

利申 我睇果間中醫用海天
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok

海天仲淡過農本方

認真?有冇親身試過啊
海天同農本方完全兩樣野

我果間有海天,農本方,漢方,仙豐,你點睇
之前有做過農本方同煲飲片出嚟個成分分析
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok

海天仲淡過農本方

認真?有冇親身試過啊
海天同農本方完全兩樣野

detail??
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok

海天仲淡過農本方

認真?有冇親身試過啊
海天同農本方完全兩樣野

detail??

個report屬於學校,唔post出嚟啦,廢事連巴收律司信
但結果係其實農本方同飲片唔差得太遠
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok

海天仲淡過農本方

認真?有冇親身試過啊
海天同農本方完全兩樣野

detail??

飲片=??
btw樓主話磨出嚟果啲藥粉都好唔好害人啦,磨出嚟嘅粉係唔溶於水,你點沖佢都係粉況且佢啲有效成份出唔到嚟,飲嚟托仲飲哂啲重金屬落肚除非田七啦,田七就生磨有效嘅
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok

海天仲淡過農本方

認真?有冇親身試過啊
海天同農本方完全兩樣野

detail??

飲片=??

即係藥材,煲藥果啲
btw樓主話磨出嚟果啲藥粉都好唔好害人啦,磨出嚟嘅粉係唔溶於水,你點沖佢都係粉況且佢啲有效成份出唔到嚟,飲嚟托仲飲哂啲重金屬落肚除非田七啦,田七就生磨有效嘅

你冇親身試過,淨係噠你學校d report出黎托啊

我淨係知農本方飲撚完好似冇撚飲過咁

五苓散點食?

你又知我無親身試過我做診所架喎,對藥對得多過你啦嘛?

五苓散點食?

中醫巴打
點食係指邊方面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞