各位睇中醫既巴打注意

82 回覆
4 Like 1 Dislike
好耐無用農本方
用海天
乜病都係自己配沖劑
全家都好幸福

中醫家庭

巴打邊度有海天既粉賣?我岩先咁岩搵緊 始終冇農本坊咁popular
味真係淡過煲
我懷疑係粉吸左味
小店轉到八九成人用沖劑
無客投訴
會睇佢有兩行以前乜乜畢業,最好加乜乜中醫會長等等
,得一行野畢業就出黎做,又冇入乜乜學會做會員,即係佢同其他人交流心得少,或者冇上進心繼續進修。

睇果間野個藥櫃有幾多格,多格會好 d, 否則技術好但藥種類少,未能發揮佢嘅功力。或者有 d藥係放閣樓,房雪櫃,放櫈底,牆身。

舖頭係佢自己的話, 裝修越富貴越唔會去,放晒公仔,盆景,紅木傢俬等等。因為佢貪錢,吊住你個病唔俾你好,仲會叫你買呢樣果樣藥長期食。

用膠囊裝藥粉,或藥粉製成丸,叫你買乜乜長期食,唔會去。

藥粉大夫,全用海天藥粉,冇農本方,唔睇

再睇手勢,摸脈按一按,一秒內就摸完,五次心跳都未摸完,最好摸夠30秒一隻手,喉龍冇叫你打開口睇喉龍,下次唔睇。

其實有好多藥房,入面掛名坐堂嘅老中醫,可以試試

by 澳巴
味真係淡過煲
我懷疑係粉吸左味
小店轉到八九成人用沖劑
無客投訴

係feel到完全冇料到
食完果樽野之後我自己出去D細中藥舖頭配粉,效果都好過農本坊
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok
,得一行野畢業就出黎做,又冇入乜乜學會做會員,即係佢同其他人交流心得少,或者冇上進心繼續進修。

睇果間野個藥櫃有幾多格,多格會好 d, 否則技術好但藥種類少,未能發揮佢嘅功力。或者有 d藥係放閣樓,房雪櫃,放櫈底,牆身。

舖頭係佢自己的話, 裝修越富貴越唔會去,放晒公仔,盆景,紅木傢俬等等。因為佢貪錢,吊住你個病唔俾你好,仲會叫你買呢樣果樣藥長期食。

再睇手勢,摸脈按一按,一秒內就摸完,五次心跳都未摸完,最好摸夠30秒一隻手,喉龍冇叫你打開口睇喉龍,下次唔睇。

by 澳巴

我睇開果度每次把成分鐘,而且左右手都會把
至於藥果度,農本坊=唔使走入去
講味最差係漢立方
真係得粉味
海天仙豐都ok

邊度有?

by 澳巴

我睇開果度每次把成分鐘,而且左右手都會把
至於藥果度,農本坊=唔使走入去

我個中醫其實都做齊

不過佢係睇脷多過睇我喉嚨
中醫有幾多個睇喉
好多時根本唔係沖劑廢
係醫生廢

我好懶煲茶
近十年都未煲過
腸胃藥沖劑係好過煲
清熱藥退燒可能煲好dd
調理差唔多
腸胃藥沖劑係好過煲
清熱藥退燒可能煲好dd
調理差唔多

<腸胃藥沖劑係好過煲>

點解既?
好多時根本唔係沖劑廢
係醫生廢

我好懶煲茶
近十年都未煲過

巴打屋企係中醫世家?
農本藥效係咪真係會差d?
腸胃藥沖劑係好過煲
清熱藥退燒可能煲好dd
調理差唔多

<腸胃藥沖劑係好過煲>

點解既?

同問
賈雨村巴打,我係隔離post留左言,可以幫我睇一睇嗎
氣虛頭暈 同埋個人好重火氣
Btw咁都俾你搵到我

粉劑的確比較熱氣,未必幫到你

淡味就唔覺啦,上次飲離,苦到亞麻都唔認得
幾次感冒都飲農本方
係用得重過佢suggest份量先夠效 (佢一日兩包, 我通常一日三包)
但3X蚊6包算係咁

每次用左之後過一兩日都會有好大舊好杰既鼻血+黃鼻涕的物體
我諗啲藥係幾燥

出冷汗程度, 經驗係proportional to 病情

重感冒嗰次一晚換幾次衫

利申冇試過煲中藥, 但覺得農本方性價比ok(同西醫/其他西成藥比)
幾次感冒都飲農本方
係用得重過佢suggest份量先夠效 (佢一日兩包, 我通常一日三包)
但3X蚊6包算係咁

我諗啲藥係幾燥

重感冒嗰次一晚換幾次衫

利申冇試過煲中藥, 但覺得農本方性價比ok(同西醫/其他西成藥比)

冇叉錯
佢suggest每次5g, 但我要飲double先有效, 好淡
我寧願飲出面買既藥粉,再唔係用煲既最好
幾次感冒都飲農本方
但3X蚊6包算係咁

我諗啲藥係幾燥

重感冒嗰次一晚換幾次衫

冇叉錯
佢suggest每次5g, 但我要飲double先有效, 好淡

因為佢啲方冇得加減,預你食少好過食多
幾次感冒都飲農本方
但3X蚊6包算係咁

我諗啲藥係幾燥

重感冒嗰次一晚換幾次衫

冇叉錯

我諗佢驚指定份量太重,出左事俾人告

真係次次出鼻血
幾次感冒都飲農本方
但3X蚊6包算係咁

我諗啲藥係幾燥

重感冒嗰次一晚換幾次衫

冇叉錯

真係次次出鼻血

我睇個中醫用藥粉,但唔係組合咗既方,而係一隻隻藥材既粉,咁就可以調教方中唔同藥既份量。
如果係組合咗既方,根據唔同人既體質同病情,其實用每一隻藥既份量都會有啲唔同,用藥方粉就係有調整唔到呢個問題,由於佢預唔到你受唔到方中邊一隻藥材,所以寧願降低成個服用量
幾次感冒都飲農本方
但3X蚊6包算係咁

我諗啲藥係幾燥

重感冒嗰次一晚換幾次衫

冇叉錯

真係次次出鼻血

我睇個中醫用藥粉,但唔係組合咗既方,而係一隻隻藥材既粉,咁就可以調教方中唔同藥既份量。
如果係組合咗既方,根據唔同人既體質同病情,其實用每一隻藥既份量都會有啲唔同,用藥方粉就係有調整唔到呢個問題,由於佢預唔到你受唔到方中邊一隻藥材,所以寧願降低成個服用量

巴打睇個中醫有冇用? 可唔可以share下
我都想調理下身體
巴打睇個中醫有冇用? 可唔可以share下
我都想調理下身體

我睇果個都唔差 係女中醫黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞