[集思廣益]申請禁制令禁止警察執勤時隱藏身分

754 回覆
1881 Like 5 Dislike
雖然係P牌推唔郁
但我好支持你呢個諗法!
有無法律巴絲可以講下申請禁令既前置要求
等我地都幫手諗下
叫班泛民做野啦 咁多律師
可能連登冇律師或者識呢類法律嘅人
之前唔係有人話覆核緊速龍小隊冇number?
同埋依家咁夜
得既話 佢都申請禁蒙面啦
冇印象 有冇source?
之前陳伯是咪向法庭申請過 禁止警察執法時唔出示委任證
不過唔知之後點
又好似係喎 聽日再推
大家唔好推喇 一陣啲人入到嚟幾頁都係冇實際建議
先唔好講批唔批
但佢一定有把拖 邊會好似狗鐵咁申請幾日就即批
迫到d狗隻隻要帶cam, 間間狗屋要有cam得唔得。。重點係d cam要可以比我地用黎告狗,如佢講粗口都可以用佢cam黎告9 佢
推到佢仆街
612速龍小隊身上沒有展示警員編號。(資料圖片)

本月12日政府總部附近發生大型示威,警方執法方式惹起爭議,其中執勤的「速龍小隊」沒有展示警員編號,成為眾矢之的。居於粉嶺的73歲老翁聲稱當日到金鐘觀察事態發展,在夏慤花園休息期間遇上速龍小隊,他舉機拍攝時遭對方用威嚇語氣喝止。他感到不滿,欲投訴對方,惟對方制服上沒展示編號,令他無法投訴。他今就警方容許速龍小隊不展示號碼一事,向高等法院提請司法覆核。

申請人「陳伯」陳基裘控告警務處,要求法庭推翻警務處批准特別戰術小隊制服不顯示編號的決定。他入稟前見記者,被問到如何看待官員聲稱制服上沒有位置展示編號之說,他直指說法有問題:「嗰啲呢就係推卸責任嚟嘅,冇真正負起個責任去面對全港市民。」

警員邊喝令邊揮動警棍

陳伯憶述,6月12日得悉示威消息,傍晚到金鐘觀看事態真相,但沒有參與示威。晚上8時許,他正在夏慤花園花槽旁坐下休息,並與陌生市民交談。此時一隊帶備武裝的速龍小隊迎面走來。他當時很驚慌,於是拿出手機拍攝,對方卻以「恐嚇語氣」喝令不准拍攝,「完全冇表露係差人,但係喝住,幾個人喝我㗎」。

陳伯指警員沒有進一步舉動,沒說粗言穢語,亦沒勒令他離開現場,「佢個勢迫使我感到受到威脅,所以咁樣啫,但實質上就冇身體接觸嘅」。他當時繼續拍攝,不久速龍小隊離去。陪同陳伯入稟的街坊指,片中有警員一邊喝令,一邊揮動警棍。

陳伯:我哋投訴都要有個明確嘅目標吖嘛

事後陳伯未有向警方投訴,他解釋:「我想投訴,亦都覺得好煩,因為我都唔知道乜嘢冧把、乜嘢人。」至於監警會處理投訴過程漫長,他唯有循法庭尋求公義。

陳伯認為香港是法治社會,不論警察抑或其他公務人員,均須展示身份以供問責,「你一般嘅職員,咩嘢部門,都掛住個牌吖,你出嚟咁做,有啲做咗啱,當然係歡迎啦,亦都受到表揚,都有個冧把表揚你吖;如果你做得唔啱,對市民不利嘅情況底下,我哋投訴都有個明確嘅目標吖嘛,咁先係公平社會、法治社會吖嘛」。

【案件編號:HCAL1747/19】
記者 勞東來
呢個一定要推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞