[集思廣益]申請禁制令禁止警察執勤時隱藏身分

754 回覆
1881 Like 5 Dislike
Push.
我之前出過好多post講呢樣嘢
但P 牌無得推post

同埋唔好再講
"法庭判咗,政府都可以唔跟"
有幾小學雞先會講得出呢啲不現實又負面嘅說話?

政府如果唔跟法庭判決
咁第時警察拉人後,仲點將佢地告上法庭呀?
唔通第時警察拉完人,唔駛審訊,好似大陸咁即刻拉你去坐監??
原則上係可以呀, 邊個有槍就邊個話事。
但咁樣咪即係即時變一國一制囉。
如果係得嘅, 中共一早做左啦。

所以回歸以來, 無論對政府幾不利
政府都未試過唔跟法庭判決
最多係玩人大釋法
但如果釋法, 廢左基本法第28條(下面有講)
又咪即係等同即時一國一制囉

-------

有冇諗過申請禁制令
將嗰啲濫權犯法嘅警員停職?

【法律JJ】如何用法律去限制警隊濫權
https://lih.kg/1380667

grounds:
基本法28條
香港居民的人身自由不受侵犯。 
香港居民不受任意或非法逮捕、拘留、監禁。禁止任意或非法搜查居民的身體、剝奪或限制居民的人身自由。禁止對居民施行酷刑、任意或非法剝奪居民的生命。 

facts:
1. 警察非法拘捕 (例如影相告阻差辦工/襲警)
2. 警察惡意拘捕 (大部份被捕人士都係被拘捕後無條件釋放)
3. 警察犯法無監管 (拘捕示威人士後毆打佢地, 示威者已經離開緊繼續攻擊)

Application (禁制令/ 司法覆核)
1. 禁止明顯犯刑事, 而警察內部無對佢地作出調查嘅警員繼續職務(停職)。
2. 在處理公眾集會時,禁止沒有展示能識別身份的警員執行職務。(未必要係委任證或警員編號, 但要有明顯睇到嘅ID no., 事後可以搵返係邊一位警員)
3. 警隊條例需要加入實質有效監察權力的條文。

尤其係禁制令
1. 暫時將某啲警員停職, 並沒有 irreversible consequency. 
2. 繼續比佢地行駛警權, 好大機會會對市民造成irreversible damage。(好多影片可以做證)
3. 禁制令可以緊急申請。
陳帆呼籲市民:寧願參加其他活動都好過堵塞機場
https://lih.kg/1498684
有無法律人士搞
唔單止
禁制無理機場禁制
多人接機就唔開放直情係on9
老實講
我都講到心灰意冷
太多人自己唔識法律
但又走出黎指指點點潑冷水

加上P 牌無得推post

如果樓主覺得有用
就得幫我推到個post 上熱門啦

有冇諗過申請禁制令
將嗰啲濫權犯法嘅警員停職?

grounds:
基本法28條
香港居民的人身自由不受侵犯。 
香港居民不受任意或非法逮捕、拘留、監禁。禁止任意或非法搜查居民的身體、剝奪或限制居民的人身自由。禁止對居民施行酷刑、任意或非法剝奪居民的生命。 

facts:
1. 警察非法拘捕 (例如影相告阻差辦工/襲警)
2. 警察惡意拘捕 (大部份被捕人士都係被拘捕後無條件釋放)
3. 警察犯法無監管 (拘捕示威人士後毆打佢地, 示威者已經離開緊繼續攻擊)

Application (禁制令/ 司法覆核)
1. 禁止明顯犯刑事, 而警察內部無對佢地作出調查嘅警員繼續職務(停職)。
2. 在處理公眾集會時,禁止沒有展示能識別身份的警員執行職務。(未必要係委任證或警員編號, 但要有明顯睇到嘅ID no., 事後可以搵返係邊一位警員)
3. 警隊條例需要加入實質有效監察權力的條文。

尤其係禁制令
1. 暫時將某啲警員停職, 並沒有 irreversible consequency. 
2. 繼續比佢地行駛警權, 好大機會會對市民造成irreversible damage。(好多影片可以做證)
3. 禁制令可以緊急申請。
失敗左
無記錯的話
好重要,但申請人隨時會畀人拉,應該要搵個有外國護照既人做
推 自己犯哂狗例都冇人管到
推呀
之前睇民記係咪有個叫法夢既團體? 會唔會有人有contact? 定係contact 民記問contact???
幫推!
禁制popo係私人地方無故闖入執法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞