耿爽指遭深圳行政拘留人士是香港公民

384 回覆
133 Like 566 Dislike
就萛九七後出世,如果通常居港人士(如工作或讀書)滿七年的外國人也符合資格申請香港永久居民資格(Rights of Abode),當然批唔批又另外一回事。

就萛唔批或獲得永久居民資格後離開香港超過36個月,即失去永久居民身份,會被down grade 到Rights of Land 仍然可以自由進出香港或定居香港。
根據中華人民共和國國籍法(另根據基本法,此法適用於香港),中國不允許中國公民持有雙重國籍。如中國公民持有外國護照,該護照在中國地區,即港澳台,屬旅遊證件,並不享有領使保護權。

所以先出左「首先他是中國人」呢個說法。

當然,中共呢d打橫黎,佢話「你祖宗18代有一個人係中國人,所以你都係中國人」都得。
一個國家外交講野都可以咁似小學生鬧交發脾氣
係咪得中共先做得出
八國聯軍打9中國喇
我地香港人全部歡迎
就係咁僕街
其實基本法附件係默許左香港人嘅雙重國籍
中國範圍內冇另一個領事保護權係國際法,不過最終都係睇拳頭,如果係美國國籍,美國肯定話知你,中國一定要交人

如果真係唔認雙重國籍,應該會有法例迫你成年個時二揀一
結論就中國屈香港人係中國國籍,目的都係想玩殘你個時冇外國保護啫
所以佢先話外國護照唔比你有領使保護權囉。

係香港,雙重國籍太多,香港本身個地位都好特殊,所以佢地先唔強制執行單國籍,默許你有2本以上護照。

但係唔比你有領使保護權,只承認你個本係「旅遊證件」,字面上就係話你只有中國國籍,因為一般你手上持有既外國護照係送埋領使保護,佢唔比你有,咪就係好似巴打你咁講,屈9你「冇其他國籍」,到時你出事,你唔好諗住「外國勢力」會幫你。

最後都係返返去個句:首先你是中國人。
真係cls
中國加油!

我覺得對住中共呢d打橫黎既,可以做既野就係儘你可能保住自己平安。至少佢個句「首先你是中國人」可能會講細聲d....
冇用。佢用回鄉証就係中國人。
國際法嚟講就唔係嘅 不過中共講咩法律吖
On撚99
香港身份證唔係國籍,特衰護照先係
訓醒未
英國佬最奶共最仆街
你研究下先啦

認真了解下個身份問題
你地打咁多字卻忽略左被捕人士9成9係用回鄉證入境,主動以中國香港人身份進入中國,呢件事應該無觸及到雙國籍問題
你估特衰護照咩
共產黨鬼知你揸bno定美國定巴西護照
轉個頭隔離屋個阿叉又唔係中國人
香港人無得用visa入境,因為係中國立場你已經係中國藉
哦?咁你研究成點呀
討論過n次都仲有人唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞