耿爽指遭深圳行政拘留人士是香港公民

384 回覆
133 Like 566 Dislike
鍾意行政拘留就行政拘留,唔駛交代涉嫌犯咗咩法嘅!
仲話要幫深圳搞法治,無可能囉!
英國垃圾
英國仲掂就唔唔會還香港比中國
要睇英國今晚點回應
香港係高度自治 邊倫到支那賤種係到說三道四!
有穩定職業
供緊樓
有老有嫩
真係話走就走咩

拎定有保障都好既
係大6人眼中,中國人係一個概念,唔係種族/國藉既定義(但會比較以種族行先) 。所以基本上就算你攞外國護照,只要你係華人,佢都會話你係中國人。

另一方面,佢地又會要新疆人做中國人,但其實佢地又唔會認同新疆人係中國人,係佢地眼中,小數民族/港台一類人係二等公民,即係唔會當你係自己人,但你就要係我既人。
真係好on9
咩原因? 屈叫雞?
好波 英國佬食屎啦 咁樣又送左中
有一點幾吊詭

父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 , 本 人 出 生 在 外 國 , 具 有 中 國 國 籍 ; 但 父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 並 定 居 在 外 國 , 本 人 出 生 時 即 具 有 外 國 國 籍 的 , 不 具 有 中 國 國 籍 。

如果我父一方係中國公民, 無定居外國, 母一方係中國公民並定居外國, 而我出世時係外國, 咁我係有中國藉定無中國藉?另外定居定義係咩? 如果出世後回流, 又係咪唔算定居?
支支又真係好撚7串
我而家唔期望英國會做咩
搞撚錯
要原因?
偷精吿強姦
雖然我都知新首相係奶共
但都唔排除呢個新痴線佬玩嘢架嘛
你都on99 宜家個問題係佢係領事館職員 即係佢唔係英國人就可以做鳩佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞