耿爽指遭深圳行政拘留人士是香港公民

384 回覆
133 Like 566 Dislike
係。我問過入境處,揸三粒星身份證嘅香港人係自動被視為中國籍(無論你有冇申請特區護照)。假設你有另外一個國家嘅護照,想被視為嗰個國家嘅公民,你首先要去入境處申請放棄中國籍,但同時會冇咗三粒星,乜嘢永久居民福利都冇哂。
籍呀

btw無國籍會點?
強烈感覺呢件事將成為英國將BNO轉BC嘅轉淚點,依家分明睇唔起你英國,分明當中英聯合聲明無道,如果英國今次跪低嘅,我第一個睇佢唔起,全球都睇英國唔起,呢件事中國玩大咗,踩人踩到上心口,同個女起自己面前比人老強有咩分別,依家玩咁大分分鐘真係八國聯軍,英國玩多次鴉片戰爭2.0 4K現代版
我地撚係中國人
小心你用詞
即係如果英國派個居英權計劃得到bc既人做大使又可以首先係中国人?
英國佬都廢既,自己使領館人比人搞都可以唔做野,不如死L左算啦比人蝦到上頭殼頂都唔理
中國唔承認雙國藉
任何人係中國藉+其他國藉,佢都一律當佢係中國藉

有回鄉證,特區護照就已經當你係中國藉
好似有身份證都當係

所以唔好諗住移左民,拎外國護照就算
仲要取消香港/中國藉
如果以後要入大陸,就每一次都要拎簽證
Hostage has been rescued
佢唔係公事去大陸咩…
大把大陸人喺倫敦渣bentley法拉利。我唔信個個身家清白
brexit都搞到損手爛腳
得鳩閒理你大陸咩
班撚屌個個機械人咁
真心覺得港府先甘墮落 好多常識野都唔做自願去做奴才
等等先
香港公民=中國人?
係。我問過入境處,揸三粒星身份證嘅香港人係自動被視為中國籍(無論你有冇申請特區護照)。假設你有另外一個國家嘅護照,想被視為嗰個國家嘅公民,你首先要去入境處申請放棄中國籍,但同時會冇咗三粒星,乜嘢永久居民福利都冇哂

除左入醫院, 其他有同都無乜分別
根本中共先話到事
但咁大鑊佢都冇得搞
搞散運動又搞唔到,唯有一路拖住
印象中入境處既話如果無其他國籍係無辦法申請放棄中國國籍
身家清白個啲應該都出唔到國,出到國個啲通常都唔會身家清白。 句野好撚矛盾,但又係事實。
但三粒星唔代表係永久性居民
即使無左三粒星應該按道理唔會令到你失去永久性居民資格

入境處係咪玩野
口交部呢類拋書包式真係你唔厭我都厭,夠疆就直接出兵
痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞