濕疹可以搽咩藥膏?

76 回覆
0 Like 4 Dislike
戒口真係好辛苦
搽面都ok?
你講得好好我會盡力戰勝佢
遲啲去日本買先
戒到甜同牛等於已經贏左 甜野係濕架! 除左會令你濕疹發之外 對皮膚都唔好 食得多甜野毛孔會萎縮 個人會黑 姐係所謂既 糖化
慢慢黎啦我都係後來先發現出路就係尼到
屈臣氏有隻牌子叫La Roche Posay
裡面有隻叫「B5萬用修復霜」

我堅持搽咗成年
一痕一有事就用佢止痕退紅

但濕疹唔可以靠藥膏
戒加工食品 多種類菜 多飲清水 多瞓
腸胃精神夠就會自然好

依枝幾有用
但要托朋友去日本買或者搵代購
點先算急性
我春袋好癢 泛紅 唔再係偏向黑果隻春袋色 有時好乾會脫皮
有時會R損 R損左會好濕 每行一步都FEEL到痛
可以點樣搞
出緊水諗緊好唔好睇次西醫,食消炎/抗生素(唔食類固醇)
CeraVe moisturizing cream
由細到大都有濕疹,手腳黑左幾撻,搽完淡左印,保濕cream,唔會太油
有冇人係好鍾意食糖阿
濕疹已經好返好耐
糖都好有可能搞到濕疹
去到依加我仲係食得多糖就開始痕
覺得藥膏係發作左用
但一醫好返就要即刻忍到手唔r 唔好食得咁差
唔係真係好難斷尾
對我無用,唔代表對其他人無用,有得買,唔貴,不妨一試。

我自己覺得天然嘢,浸麥皮水很好,大半天唔痕和較易好。要浸15分鐘以上,有事時要日日浸,利申,自己唔係好嚴重出晒血和水嗰隻。
我前面咪講左呢隻有類固醇嫁囉
你搽面搽返類固醇就搽返輕量既hydrocortisone , 呢隻佢重唔重類固醇 唔好亂搽上面 搽身就ok
或者呢兩者無類固醇既
https://www.kobayashi.co.jp/seihin/cure/
https://lipscosme.com/products/271956
ステロイド=類固醇
我搽類固醇搽到有抗體
呢支就搽咗幾日會好返啲
遲啲去日本買先
我前面咪講左呢隻有類固醇嫁囉
你搽面搽返類固醇就搽返輕量既hydrocortisone , 呢隻佢唔知重唔重類固醇 唔好亂搽上面 搽身就ok
或者呢兩者無類固醇既
https://www.kobayashi.co.jp/seihin/cure/
https://lipscosme.com/products/271956
ステロイド=類固醇
用「黃皮膚」中藥藥膏
深圳賣斷哂貨,要朋友啊媽個朋友去到貴洲先有得買
個人經歷:

好耐之前有巴打教浸死海鹽
我浸咗一個月左右已經好返
呢一年黎都無返發過

果個月中間 我仲有真係走去沙灘浸海水
浸完之後啲濕疹位明顯開始結焦

塊面我就唔敢用死海鹽
改用生理鹽水 每日敷5分鐘左右
會好刺痛 但要忍住
結果半個月左右好返 快到自己都唔信

我之前都係同你一樣 一停類固醇就返發
乜嘢B5木瓜油全部試過都無用
嚴重個陣塊面仲會滲黃色水
如果你試勻所有嘢都無用 不如試下呢個方法
祝早日康復
呢個重點,搽完藥膏好返要戒口先唔返發
我頭幾年睇好多西醫 茶類固醇 個陣 一轉天氣就翻發 仲會連埋內分泌失調一齊 成面又粒粒又濕疹
中醫都睇過幾次 次次睇半年 針灸都做埋
後尾其實覺得中醫食藥無咩特別用 反而佢同我講要戒口乜野好有用
於是最後我既解決方案係 季節性翻發個陣睇西醫 禁住左之後就戒口
Me too 依家97%好返哂
要對抗一世架,唔好諗住一兩個月搞掂
基本上係你免疫系統出左問題,你要由內開始調理,外用野可以治標。
另外要keep住做運動,戒糖戒奶,我試過有段時間食素,好返得好快,直到依家先開始食返肉,但盡量減少。
比耐性起碼keep返一年先啦!
Agger呢位巴打 真係唔好亂茶d唔知成份既藥
我上次皮膚專科覆診同醫生講
未睇佢之前買過日本既濕疹藥來茶
比佢話左好耐😭😭
濕疹 4,5 年
醫生類固醇 愈搽皮膚愈薄 一 R 就爆血
日本藥膏 濕疹藥膏 Cream 試過晒 冇用
而且打住濕疹個名 就好貴

無意中見屋企有娥羅納英 見免費咪試下
點知 舒緩咗好多!!
用晒想再買 但幾十蚊都嫌貴

見隔離凡士林咁平 又試下 竟然一路無反彈
宜家瞓教前:娥/日常:凡
生活美滿 多謝
北京出嗰隻寶膚靈 一揸即止痕
月兔牌濕疹膏
Elomet™️ Cream
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞