濕疹可以搽咩藥膏?

76 回覆
0 Like 4 Dislike
聽個fd講黃志忠中醫醫得好
利申 唔肯定
Carun
隻手濕疹隔幾日就有水出
求救邊隻膏有幫助
我同你一模一樣 都係嘴周邊有事 但全身都無
用過幾年唔同的藥

戒口戒口戒口最重要 糖 奶 凍野 牛羊!!
飲多d水 得閒間房抽下濕!!!!

我反覆左有4-5年了 而家長期戒口左每日茶d 醫美lotion/醫生開的lotion 就夠

之前介紹左呢隻比有濕疹既朋友搽
佢覺得幾好
有水出 已經係有感染

去睇醫生食返 一個療程既抗生素

開返支 抗組織胺 藥膏 茶一星期 加 勤力保濕 ( 可用 cetaphil )

沖涼頂盡溫水 唔好用熱水

唔好用普通沐浴露 用d 低致敏 既

唔好俾有事d 位 up 住

多飲水 定時作息

最後 最重要 唔好一心諗住斷尾 唔係既話你諗住諗住 個人會好唔開心

同暗瘡一樣 做咗可以做既野 你就盡咗力 唔好俾佢阻住 人生真正重要既事

利申 屋企人上年年尾 爆濕疹 一路mon 住 一路同佢 睇醫生

btw 仲有一樣好重要既野 中醫,偏方,咩咩膏 咪撚亂用 屋企人個陣就係藥石亂投 延誤咗睇西醫 仲發現用開隻咩咩膏係衛生署 禁藥
我搽類固醇搽到有抗體
呢支就搽咗幾日會好返啲
ステロイド剤= steroid 你小心
rosehip seed oil.
次次翻發勤力搽兩個禮拜就會好翻。
R到損搽都可以
主要保濕,有d太粒痴痴,有時我用無咁潤但搽密d,面可以試 physiogel 無咁粒同出粒粒
身其實我咩都會用, 太乾就用bath oil 沖涼,搽cream
真心, Lush Dream Cream 真係幾有效
紫雲膏幾有效,屋企人濕疹睇尚生堂中醫,用個中醫開嘅紫雲膏,用咗兩個月就好返好多,冇乜點翻發,樓主可以試下先
卡倫
厚敷再包札
兩日就見到有改善!

Ps 慢性濕疹5年
之前上網睇有人話蘆會膠好似work
去屈臣士果D問藥劑部啦
金盞花膏
我都有濕疹 好細撻 但有好多撻 由頭到腳都有
通常一發我就會查1,2日類固醇,之後連續查幾日金盞花膏就會滑番
但 其實都冇辦法斷尾
我一病/轉天氣/換沐浴露就好大機會發出黎.....
有用 但好lup
利伸 做過lush
真係無用?出街買人地炒果啲會唔會好啲,好似真係需要技巧
Done!
家下都睇緊中醫調理身體,但成效反反覆覆
結果都係類固醇
多謝意見我都會試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞