Danny Boyle 新作 : yesterday 緣來自昨天

121 回覆
49 Like 4 Dislike
6.5/10
John lennon個part係好有驚喜 但真係唔太似樣.... 同埋成套戲致敬位唔係太深刻 都係當愛情小品睇好了 究竟有無導演真係拍套beatles傳記呀 好似queen咁br我睇到喊
Omg 起雞皮
對呢套戲
有少少唔明白
戲入面男主角細個果時唱OASIS 首wonderwall 而女主角係後台果幕睇住
有冇人記得呢幕
但開場都話oasis 都消失埋
咁男主角同女主角
係咪已經有一個bug
我睇到最後以為男主角會再唱
點知一直都無再出現
bug bug地
導演解釋都好夾硬。
Oasis doesnt exist, what song did Jack sing to win Ellies heart all those years ago? Danny Boyle: Its "Wonderwall." When they disappear, its instantaneous. So they existed in the past in everyones lives and thats what Oasis did.
https://www.youtube.com/watch?v=BB2cbD-d7Os
一出戲院即搵嚟聽
又一結婚歌
我仲以為得我一個睇到
無人討論呢幕
㗰左條大橋,㗰左beatles
嘥**
係呀嬲到PK
勁垃圾呀睇完瞓唔著
依個垃圾故仔求奇老作隊 band 都得點解要搞 beatles
你老媽你估真係得你識唱 let it be 你就會紅呀?
屌你老爸真係完全睇低左 beatles 既哲學同對世界既影響

最撚嬲係套戲全部幕後編導監製都係一線勁人
你同我搞套咁野出黎
真係瞓唔著
勁垃圾呀睇完瞓唔著
依個垃圾故仔求奇老作隊 band 都得點解要搞 beatles
你老媽你估真係得你識唱 let it be 你就會紅呀?
屌你老爸真係完全睇低左 beatles 既哲學同對世界既影響

最撚嬲係套戲全部幕後編導監製都係一線勁人

你同我搞套咁野出黎
真係瞓唔著

呢樣真 仲要係richard curtis既劇本
本身對套戲期望幾大 所以有少少失望
Let it be果part如果唔拎黎搞gag就好
最後John果part係幾感動
但之後都冇咩感動位

男女主角可以煽情啲 但又好似唔湯唔水咁

Lily James好靚好正
輕鬆小品, 幾好睇, 不過有少少嘥咗條橋, 係佢紅之前, 加多少少追尋 Beatles 嘅歌靈感來源, 仲要同女主角一齊去揾, 有多少少經歷會令之後為愛放棄事業更合情理。
原來係丹尼波爾新作,咁一定要睇啦
套野真心唔得
本身套戲啲情節人物關係仲衰過二線戲
連普通愛情戲都唔及
感覺好飲睇緊Netflix啲垃圾戲
係得Beatles 啲歌聽下
但大佬 聽歌我係屋企聽啦
睇完麻麻地
未係囉
比你拎埋 the beatles D歌都寫成咁
hea 9 觀眾收稿費
真係有d垃圾。完全浪費曬個有趣嘅idea,個premise係有好多有趣嘅可能性可以explore,可惜捉到鹿唔識脫角。而且用曬係d令入r曬頭嘅位。冇煙冇可樂同個故事發展完全冇幫助,反現引起好多不必要嘅問題。例如冇左煙草,美國仲會唔會有宜家嘅發展Oasis係幾搞笑 (笑佢抄Beatles),但明明男主角細個果陣女主角睇佢表演就係唱wonderwall,咁男主角一問女主角佢果陣唱咩歌咪知咩事?好多唔make sense 嘅位,睇到好疑惑。

值得一讚嘅位係男主角作為新人黎講,唱同演都好不錯。Ed Sheeran 都好搞笑,反而Debra個果角色太over,好似睇緊第二套戲咁,同套戲好唔夾
好似beatles 唔放比人拍,一直都有人想拍套the beatles
所以beatles 唔放比人拍自傳式電影就算歌迷收貨,一陣寫衰少少就比人告
歌好聽,idea 好,但劇本差
真係浪撚費左beatles個題材...
唔係掛
巴打真fan好想同你瘋狂交流
Trailer喺james corden節目唱something嗰段原來戲冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞