Danny Boyle 新作 : yesterday 緣來自昨天

121 回覆
49 Like 4 Dislike
本身queen撚唔係全部beatles歌都聽過
Queen撚 x2
但get到應該係歌名

Something in the way~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我覺得收得好正。
原來個靚室友係咁用。
雖然唔係Beatles fans
但係火車站個幕真係好sad

To:
Remember to let her into your heart
你會永遠在我心裡的
而家重有冇beatlea, 琴晚大停電
今日去咗KFC 個staff話未聽過coca cola
無煙鏟嘅世界
我堆harry potter collection唔見曬
(借ac)如果呢個題材用其他signer未必會睇,但身為Beatles super fans, 睇完好感觸,好多細節位唔係beatles 迷真係未必留意到
一開頭why 64, 開CD改名會jack拎主寶麗萊對鏡自拍張經典相

Tonight show 赤腳同黑色皮鞋腳 (Abbey road 封面),
While my guitar gently weeps...
一開門見到John 全場一齊嘩 Jack問佢幾多歲,john答78,真係差啲喊出黎

Btw見啲人話結局爛尾,我反而覺得係影射緊John Lennon係The Beatles 解散左之後一心同Yoko同仔仔Sean 過主平淡既生活,就好似Jack 同Lily 返返去海邊小鎮,生左仔女開開心心,唔再追求名利 get back to where you once belonged

唯一有少少失望就係好期待Paul 同Ringo 會客串,結果都係冇 (題外話:如果世上冇左cigarettes, 咁應該冇埋cigarettes after sex)
仲有天台音樂會同埋fans 跑主追Jack (如果Jack跑到仆埋街咁就100分
Beatles 嘅歌可以寫番出嚟
哈利波特就算記得劇情都還原唔番七本書
假設哈利波特嘅成功除左情節仲有羅琳嘅文筆,應該要有黃藥師老婆嘅記憶力先可能還原到咁多本書
可唔可以 停一停電 無左中國共產黨
改柒咗就無人買啦
呢套真心一般
Jack收到嗰支結他應該都係John以前用開嗰隻型號

btw 我睇完之後諗返如果George都出現埋就好
有無人同我一樣覺得根本浪費左個題材同套電影

感情方面寫得唔夠深刻。

轉節位鋪排得唔夠好

Overall 我只會比合格
好正,睇左
人地係停電係冇左d 美好嘅野呀
共產黨仲係度就證明......
Ed隻one life正到 幾時先有
套野唔太得
全部人物關係點到即止咁, 所有野都係兒兒戲戲
見到 kate mckinnon就知瀨野, 仲以為會有咩突破
原來又係d B級笑片既爛gag, 表情浮誇
我入得黎睇danny boyle我真係無諗過好似睇到rough night咁

寧願睇十幾年前個套across the universe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞