solio vs freed

70 回覆
4 Like 0 Dislike
我揸左solio兩個月多d,少少心得。

力水就冇乜架喇,要有耐性。後座係闊,坐到3個正常size嘅人冇問題。儲物空間夠,尾箱就睇你想要幾多,後座可以褪前褪後。

我就冇咩嘢擺,得一個膠箱放雜物,所以寧願褪到最後,等乘客多d空間。
力水冇咩但係上落斜路都ok
例如天光道 葵盛圍 個啲使唔使下下地板油?
新款有撥片係咪work 架?始終1200cc 冇turbo
上斜算可以啦,坐滿五個大男人,地版油荃灣上城隧都keep 住慢慢加油上

最鐘意solio 個headroom 超闊,做乘客好舒服,車細加雙電門又係勁方便
呢個真係大穫,車頂同電門係咪都冇得整隔音??我淨係見有人自己加膠邊
咁家庭車,著重既係實唔實用je, 至少同1.3雀屎比,我會㨂solio

利申同事渣solio, 成日借黎渣
Freed後座出奇地唔太窄,水貨有d full option有10汽袋,件又易執,有d同雀屎共用,係冇位放野
freed水 hybrid 版屌唔屌得過14年左右

都係搵HKMI驗好 試車就穩陣?
Spade贏左尾籠夠大 同埋後座好似jazz咁玩
可以向上吊起

想知道後座放carseat 會發生咩事

個電門開到盡都入唔到後座 你要放bb 就要摺前座 煩到一個點。
個電門只係for 前座上落用 完全冇考慮過家庭要放bb 同小朋友上落用。
撥片係初時手痕玩過,之後正常都唔會用,作用又唔係話冇嘅。

至於嘈,我就接受。以前揸04 corolla,我司機位覺得solio會嘈少少。但七十歲老豆老母就話後座覺得solio靜d喎。

最嘈係落雨,似打落d鐵皮。
新款solio 舊細電有無幫助呢?
停車可以用電嘆到幾耐冷氣
有無用家可以講下
我個名
通常有b係咪一大一細長期坐後座
前座摺埋變飯枱
上車煩到仆街啵 摺左前座都係障碍賽
如果你中意 想買係冇問題既…
但對於有家庭需要既人 我就絕對唔建議la.
揸緊NBOX
渣緊Solio 2013年款,同意香港難買料。所以我有架零件車任拆,同埋日本訂野都方便

後庭坐三個男人都ok,尾箱都放到兩架bb車
後座 自膠
咩年份車? 慳唔慳油
隱性基
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞