solio vs freed

70 回覆
4 Like 0 Dislike
求家庭車俾意見
肯肯定:
1) 唔使駕駛樂趣 (玩mini 玩夠了)
2) 要MPV 電趟門
3) 5人就夠啦
4) 唔係新車, 會aim at 2010 - 2014 製

solio 個外型主觀覺得幾好, 好闊落,但唔夠安全 (checked jncap)
freed 二手價硬, 個個朋友都話5人車會唔夠用, 實要7人車

solio 係咪有得得改下車? 好似D k car咁?
freed 係咪買水貨都穩陣? 好多車行放緊水貨

求巴打解答
Solio整車唔會平
freed 5人版,後面平地台嗰隻超實用
開緊freed, 油耗不錯 夏天市區都~10km/L, highway 可以14-15km/L
長揸幾年嘅話一定Freed,長遠養住佢會方便啲平啲

一兩年就換嘅話一定Freed,二手價硬好多

即係長同短都freed?
其實Freed都唔安全得去邊,得兩氣袋
兩架都冇noah alphard個啲咁安全架啦
不過似乎冇suzuki d車咁紙皮?
Suzuki先係紙皮既精英喎
你架Solio, 泵到1.75米高, 但係唔夠1噸重
兩架都揸過

solio 空間大d慳油d但係隔音差165 tire
改車都係果啲呔軨避震彈弓東菇頂巴底架之類

Freed車架實淨好多係嫌堂電軚太輕軚感好差
改外型多啲野玩落套無限kit都好睇好多
如果我買freed可能會搵番行貨
因為市價啲水貨賣緊其實同入貨成本差唔多
水位響邊自己諗
普通5人車可以輕過1噸
K Car 甚至可以唔夠700kg
連日本同行都甘拜下風既超級紙皮

當然現今世代鋼水同安全冇一定關係啦
700kg都唔夠咁撚癲?
真係自己一個揸開80都飄到於散
點解唔諗埋Toyota的Sienta, MPV車來講,係好車之一
Solio 後座坐三個男人都得架wo

Solio 幾好渣同好鬼闊落,我個人幾鐘意

問題反而係件唔多,冇得淘果下煩啲
新款後座可以較前較後增大尾箱空間
籠有埋廉同埋枱仔 ,另外有埋電門齊料
不過唔賣得係代理行貨太貴
直接競爭對手 豐田spade賣緊16萬9
重貴人兩萬 又無野送點買得落手
Freed 好似就出DCT, 唔使再用濕鳩CVT
上次整車師傅幫人整緊solio
個師傅屌曬鬼無件點撚整
原廠貴到痴線
手足唔好玩自己 freed 算吧
???
因為Freed真係冇乜得輸
搭uber坐過solio, 好似一個行李都擺唔到?
部spade得一個電門 仲要前後share 難用到仆街。
你後面放一次個carseat 你就會想賣車
spade直頭垃圾
同意 新買左部solio。 除左渣得快會漂都冇咩大缺點。
spade 睇完個樣 試渣都冇興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞