做咗三年幾貢茶 你問我答[10]

1001 回覆
21 Like 6 Dislike
樓主仲有無興趣過之前想做個間做

冇啦呢度發展感覺唔錯 會做一排先
同埋店長以前做過天仁店長聽佢講完我又唔太想做天仁..

More
我覺得幾好做

啲人沖嘢可以亂嚟 只係人事上嚴謹
做得耐唔問唔會加人工 唔夠人又狂開舖

我去買見到啲人亂嚟
杯嘢上凍下熱 攪拌機永世唔洗 量茶望一眼就是但倒落去 奶精每次都落唔同份量

More
我覺得幾好做

我去買見到啲人亂嚟
杯嘢上凍下熱 攪拌機永世唔洗 量茶望一眼就是但倒落去 奶精每次都落唔同份量

永世唔洗一飲就知咩事喎!
唔洗會俾人屌(應該)
量茶望一眼係咪個份量岩就倒掛⋯
望咁耐做咩?
奶精你係指同一樣既凍飲都落唔同份量定點

More
我覺得幾好做

我去買見到啲人亂嚟

奶精用咩牌子

More
我覺得幾好做

我去買見到啲人亂嚟

永世唔洗一飲就知咩事喎!
唔洗會俾人屌(應該)
量茶望一眼係咪個份量岩就倒掛⋯
望咁耐做咩?
奶精你係指同一樣既凍飲都落唔同份量定點

我等咗十分鐘 一路望 佢未洗過
我意思係佢拎住個量杯 隨手倒奶落去然後一秒都唔使就倒落攪拌機
係每勺都唔同

More
我覺得幾好做

我去買見到啲人亂嚟

奶精用咩牌子

相信係自家牌子

More
我覺得幾好做

我去買見到啲人亂嚟

奶精用咩牌子

相信係自家牌子

其實間間奶精既味道係咪都差唔多
樓主, 實不相瞞, 我想開一間自己牌子的珍奶店.

依家我喺台灣住咗差唔多一年, 都已經叫做試過晒台北好飲的飲品. 想將當中好飲的搬過黎香港, 好似陳三鼎的黑糖鮮奶, 一芳水果茶, 水巷茶弄的大甲芋頭鮮奶等等. 依啲係香港都飲唔到.

我本來都唔係好飲茶飲, 但黎台灣之後簡直上咗癮, 日日都想飲, 因為太正!

我本身係香港做開小食, 但冇做過茶飲. 我追你個POST都由一至十全部睇晒, 但到到開舖時應該都係唔識點做架喇. 我想問吓你有冇興趣做個PT顧問, 到時我番香港開舖時問吓你D嘢點做?

謝謝!
同埋都講吓點解唔加盟.

一來真係好貴吓, 好似日出茶太, 要120萬左右. Coco一開要開三間 (大佬, 我一間都唔知做唔做得住, 點開三間?).

二來, 唔係咁多台灣舖想開過黎香港, 個個都想開係大陸, 佢地開大陸的條件都幾著數, 但開香港就唔係好想, 有啲就試過開黎香港或新加坡, 但效果好差, 就唔想再開.

所以都係想自己試吓開分店, 想開係旺少少的區, 但真係冇經驗!

依家我喺台灣住咗差唔多一年, 都已經叫做試過晒台北好飲的飲品. 想將當中好飲的搬過黎香港, 好似陳三鼎的黑糖鮮奶, 一芳水果茶, 水巷茶弄的大甲芋頭鮮奶等等. 依啲係香港都飲唔到.

我本來都唔係好飲茶飲, 但黎台灣之後簡直上咗癮, 日日都想飲, 因為太正!

我本身係香港做開小食, 但冇做過茶飲. 我追你個POST都由一至十全部睇晒, 但到到開舖時應該都係唔識點做架喇. 我想問吓你有冇興趣做個PT顧問, 到時我番香港開舖時問吓你D嘢點做?

謝謝!

要直接搵到樓主我建議你tg佢
Gongchal
巴打對歇腳亭有咩評價

謝謝!

要直接搵到樓主我建議你tg佢
Gongchal

謝謝巴/絲打!
前幾日係英國買珍珠奶茶 個店員聽錯咗我講without tapioca結果走咗珍珠

More
我覺得幾好做

我去買見到啲人亂嚟

奶精用咩牌子

相信係自家牌子

其實間間奶精既味道係咪都差唔多

唔係會飲得出分別
巴打對歇腳亭有咩評價

越做越差 遲早同貢茶同一下場
今日過左旺中間清玉買野飲
我見佢唔夠鐵觀音
跟住佢加熱水
搞到成杯野飲鐵觀音味勁淡diu
我見佢唔夠鐵觀音
跟住佢加熱水

好耐冇入呢個post

我見佢唔夠鐵觀音
跟住佢加熱水

問過同事 夠鐵觀音喎
你係咪走冰 走冰加水係正常 有得茶濃
歇腳亭有咩好飲
點解打去間貢茶話唔請學生
但我同學做梗架喎 我平日都返到架
知唔知邊間飲品鋪會請學生哥
我見佢唔夠鐵觀音
跟住佢加熱水

問過同事 夠鐵觀音喎

我叫左少冰咋
我見住佢唔夠鐵觀音
佢仲搖一搖個煲
仲問另一個人唔夠咁點算
另一個人又係搖一搖個煲跟住叫佢加水

呢d野一眼都睇得穿啦~
我見佢唔夠鐵觀音
跟住佢加熱水

問過同事 夠鐵觀音喎

我叫左少冰咋
我見住佢唔夠鐵觀音
佢仲搖一搖個煲
仲問另一個人唔夠咁點算

呢d野一眼都睇得穿啦~

諗起唔夠桂花既時候
我見佢唔夠鐵觀音
跟住佢加熱水

問過同事 夠鐵觀音喎

我叫左少冰咋
我見住佢唔夠鐵觀音
佢仲搖一搖個煲
仲問另一個人唔夠咁點算

呢d野一眼都睇得穿啦~

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞