做咗三年幾貢茶 你問我答[10]

1001 回覆
21 Like 6 Dislike
最後都係冇整合問題

因為柚子太快搶咗1001我未搞掂

咁幫你整埋佢啦

幫我睇晒嗰九千個cm 麻煩你

你都要睇埋一份

唔要
但都最後一個po 整合都冇用
巴打,部機好重,如果你要可能call車

幾錢先?我諗諗
我意思係部機
提底未答我茶濃到底係點

比多d茶佢
咁快就last post......
有留過tg 咩
此風不可長

有留過tg咩?
+1
我要拎印花呀

我留過兩次喎
琴日畀咗十幾個人
你係咪要

都話我想要
但你話要等你收工丫嘛
即係12點啦
巴打,部機好重,如果你要可能call車

幾錢先?我諗諗
我意思係部機

應該200內
或者食餐飯算
問題整合

奶蓋點整

Cream 奶 加粉 落機打一兩分鐘(其實真係好飲咩?真心觷覺得好鹹)

係咪全部都係粉同味精調出黎

唔係 不過有啲都多添加劑 好似防腐劑同色素咁 我自己會飲啲天然啲嘅

pt幾錢一個錢

我見貢茶普遍係$35~40 不過我就$55

邊杯相對上無咁化學?

可爾必思 茶 奶蓋類 蜂蜜 梅 薑茶 焦糖料就蘆薈 仙草同紅豆 珍珠都ok嘅

有咩值得一戰?

朱古力同可爾必思朱古力一定要跟SOP用攪拌機打先好飲 就咁攪溶啲粉好難飲
之前有蘋果 蘋果綠都唔錯 可惜已經冇咗
檸檬/寒天愛玉都唔錯

薄荷奶綠化唔化學

薄荷ok 雖然隻色望落好假奶綠就度度一樣用奶精 鮮奶綠會好啲

到底一杯奶茶有幾多糖
飲黑糖奶茶一時甜到仆街一時又無味

黑糖奶茶淨係落50cc黑糖 冇味肯定係因為佢冇落糖

想問旺區一間鋪一日可以賣幾多柸?

夏天千五至二千左右

有冇邊款一定唔飲

草莓 仙楂 梅 焦糖好難飲
呀 上面講漏咗 仙楂都好天然 0添加自己煲(不過我覺得好難飲多數女人/上咗年紀嘅人飲)

個冬瓜茶化唔化學?

冬瓜漿溝水開兩年幾前用冬瓜磚煲 個陣好正
而家隻味有啲假不過唔太多添加劑嘅
可以自己買冬瓜磚煲 買過

可唔可以正係返晚上
一星期,1至2晚咁?

難啲 返越多越易請 一星期三日基本 星期六日基本上一定要
不過你可以一開始返多啲之後返少啲 舖頭有人一個月返四日

咁天然啲嘅通常飲咩

可爾必思 茶 奶蓋類 蜂蜜 梅 薑茶 焦糖 仙楂料就蘆薈 仙草同紅豆珍珠都ok嘅

其實所謂嘅珍珠奶茶,係咪奶精+茶粉
完全無奶無茶,只係飲緊一堆人造化學物品?

大部份奶茶舖奶茶都係落奶精 鮮奶茶好啲
茶就肯定係茶葉煲茶葉又唔係貴我都想用茶粉 日日煲到死

點解會冇左芒果歐蕾
好鍾意飲

因為隻芒果轉咗第二種 成本貴三成 芒果歐蕾太平所以cut咗我都鍾意飲 不過而家隻芒果整唔返個隻味

點解台灣d珍珠奶茶好飲過香港個d咁撚多?

迷夏客大苑子
我覺得係原料同牌子問題我覺得好飲嘅除咗天仁都冇喺香港開

有冇啊伯啊婆買嘢飲?

好少 最多係五十幾歲 阿伯阿婆每日廿個左右多數都珍珠奶茶

黃金阿華田同出面飲開果啲有咩唔同

胚芽華田冇乜分別 係出面嘅係made in China 我哋嘅華田係泰國製造

珍珠奶茶可唔可以轉鮮奶?

以前得 而家冇去天仁啦

樓主邊頭返工啊?想試你啲珍珠

旺角區 我返兩邊 自問煲得幾好食

點睇仙草奶茶

仙草奶茶幾正 又天然不過仙草質素唔穩定 睇煲個個有冇經驗

如果叫奶蓋時叫佢多奶其實會唔會多奶 有次比條友串柒柒咁串話 其實冇得多叫我一係加多份奶蓋差撚到仆街條友d態度 我講番話去開第間買都有得多 佢串撚到叫我唔好係到買去第間買屌佢老母 個間我第一次去 平時我去屋企附近個間一定會多比我 多到撈唔晒 定係其實睇人點沖

其實係會多少少 個客要多好多嘅會叫佢加一份(加太多會畀人小)我成日話啲同事加太多 畀三指人
但奶蓋標準係要有兩隻手指位 冇嘅可以要佢加返去兩指 多奶蓋會再多少少 兩指半左右
條友畀太少又寸嘅可以寫信去投訴 會罰間舖錢

係唔係要記哂所有野點沖點溝?

要呀 我個間要一星期記晒 以前就一個月 其實沖多幾次就記得

貢茶要記既配方應該多過天仁?

係 料多啲 要係咁煲 嘢飲又多一倍要記

點解薄荷奶綠咁難飲

未飲過 見隻色就唔想飲 不過聽講好奇怪

食左幾多mk妹?
靚女/肥婆幫襯會唔會比濃/比淡啲奶茶?

唔會 奶茶整好 係一樣 有時淡有時濃係因為啲茶啱啱煲好/擺得耐

遇過邊啲西客?

好多喎 不過都已經習慣 係有次畀人鬧柒菇轆舖頭有次有同事畀客問候阿媽十分鐘

啲女有無試過俾人抄牌

有人嚟問過啲女拎電話 不過冇畀到

做咩唔俾

因為女同事全部有男朋友/結咗婚
問題整合

有冇客會嗌完野飲之後人間蒸發

經常有 通常過一個鐘就當冇人要
但係都試過有客嚟拎3個鐘前買嘅嘢
其實好想知佢哋係唔記得咗定點

多唔多人會要求加甜?
自己一星期飲2-3次貢榮,因為好飲得甜,
但次次叫加甜d店員個反應都會好好奇咁

100個可能有1個 一日唔超過兩個 因為真係原本已經好甜
飲少啲啦巴打 糖尿呀

芋香係咪用啲粉沖架

係粉沖
去天仁/賞茶/歇腳亭啦新鮮芋頭

咁貢茶有咩係新鮮

um...生果類?係冇嘅臺灣貢茶有 香港冇

覺得邊種最抵飲

舊po仲未爆添你係第一個
貴妃烏龍/三兄弟/檸檬愛玉
最唔抵肯定係柚子茶

巴打你做嗰區附近係咪有間comebuy

你個間新人多數會學左咩先?
其他台式飲品店新人

第一日收銀 第二日加料 第三日沖茶 第四日廚房

奶蓋上面d草係紫菜?

抹茶粉 其實係裝飾用 但飲落都有少少味嘅 但係經常會有人叫我哋落多啲 話落得太少

是咪右邊有comebuy, 左邊有間綠色野買甜品、對面有間橙色野賣牛肉飯?

一陣黎幫襯下

不知道不明瞭不想要

樓主使唔使做廚房,
試過星期六定星期日廚房得一個,
仲要送埋外賣

要呀 我哋廚房都係得一個會做到發脾氣 兩個字一個奶茶 三個字一個珠 點煲
但好就好在我哋一個月都唔使送一次外賣

想做下
人工點啲人點
一個shift幾耐 hea唔hea

間間唔同 忙嘅好忙 但又可以好hea 當然人工都係跟返呢樣決定啦
同事就個個都好好相處 回家嘅時間間間都唔同 通常係六至九個鐘
人工around $35~45

蜂蜜綠茶、檸檬愛玉、冬瓜茶呢類有冇得少甜?係咪即係落少d料?

頭兩個有 第三個SOP係冇 你覺得甜會幫你溝水

依家仲有冇奶蓋綠茶
已經成年冇飲過台式飲品

當然有 招牌嚟

樓豬間店樓上係咪有奶西?
之前又話旺角區 搞到我估左勁耐

估錯我返兩間

想問叫多料係咪真係會多啲
成日想叫多珍珠又唔係好敢

睇店員心情佢唔多畀你你都吹佢唔漲 我以前就唔會多
但而家間舖會 多30-50%畀你 珍珠會多半勺

12半收夜咁幾點last order

十二十二落閘 話收十二點半但執好就走得 通常0:15/0:20搞掂
收夜有多$30

奶蓋黑森林其實咩黎

食嘅 有珍珠仙草奶蓋 甜甜鹹鹹咁 好有臺灣風味
新個個奶蓋星森林都一樣 只係珍珠變咗彩珠但加彩珠靚好多

有咩熱飲好飲

珍珠奶茶
我好少飲熱嘢 答你唔到 但係黑糖薑汁奶茶或者玄米抹茶紅豆應該都唔錯嘅

百香QQ入面有咩溝埋?

椰果 蒟蒻

點解買親啲奶蓋都咁少
又唔係間間好飲
打奶蓋是咪好煩

偷工減料/冇用心沖
唔煩 兩分鐘搞掂 一日打五六轉夠用全日

珍珠點先整得好食
同埋通常放到幾耐唔壞???

原料最重要 料難食點煲都難食
其次就係焗嘅時間要控制得好
珍珠可以擺幾日都唔壞 但好難食 會好硬
最好食嘅時間係煲完半個鐘至兩個鐘內

點解買親啲奶蓋都咁少
又唔係間間好飲
打奶蓋是咪好煩

偷工減料/冇用心沖
唔煩 兩分鐘搞掂 一日打五六轉夠用全日

珍珠點先整得好食
同埋通常放到幾耐唔壞???

原料最重要 料難食點煲都難食
其次就係焗嘅時間要控制得好
珍珠可以擺幾日都唔壞 但好難食 會好硬
最好食嘅時間係煲完半個鐘至兩個鐘內

SORRY冇追POST
想問下檸檬星冬瓜 一粒粒個D咩黎 尋日叫左杯又幾好飲 但係好似甜左D 有冇得少甜架? (因為我知有D野飲冇得少甜)

呢杯我冇講過
彩色珍珠 我覺得好食過普通珍珠
呢杯艺另外落糖 冬瓜茶本身好甜 你覺得甜會幫你溝少少水

彩色珍珠同普通珍珠有咩分別?

口感唔同 味有少少分別 主要淨係唔同色全部天然色素嚟 放心

奶蓋綠/紅/烏有冇話加咩料會夾d?平時飲開果d都有野咬下

其實我覺得奶蓋唔加料最好
但如果真係要加嘅話奶蓋紅茶加珍珠會最好

奶蓋點整 有冇得多奶蓋

奶 cream 份有 不過睇店員心情 我就會多少少畀人嘅

邊到買原料好
有無珍珠教學

二德惠有不過其實我淨係買過另一隻牌子 伏
你買咗先啦
大伏 唔好買呢隻
問題整合

其實平時一杯大係幾多ml茶?
我見冰仲多過茶咁

650左右
有7-9成係茶

大杯係咪800ml

唔係 650

其實啲紅豆係咪放左好多日

睇多唔多人買我哋每日用得晒 唔會放得耐

新出個隻彩色星球奶茶好唔好味?

幾好飲不過要轉鮮奶茶
星球檸檬冬瓜都唔錯

其實係咪多數都係ft
會唔會有啲學生做pt

應該係相反 pt多過ft 而家5個pt 3個ft 以前1個ft 4個pt
會呀 我咪係pt

如果我一個星期淨係翻到兩三日去in會唔會請 更表有無話一日最少要幾多個鐘 窮學生搵工翻

三日嘅都有機會會請 一般都要求最少3日
通常一日最少都要五六個鐘 但睇情況嘅 有啲老細可能要你唔使返咁多
其實仲讀緊中學嘅話返下炒散咪算囉 都搵唔少

樓主
我係貢茶super fans
你每個post我都有睇晒同正評
我次次都係飲奶蓋綠茶 少糖
諗住冇咩糖但睇完個糖分表發現都有好多
有時想試新野但又驚中伏
所以次次都係會飲返奶蓋
樓主有冇推薦
彩珠配咩會好飲

你好多謝你
奶蓋茶類落最多個行糖 所以半糖/微糖會好好多 (你走糖最好啦)
真心覺得朱古力好飲 奶蓋朱古力都正
彩珠跟返原本個啲嘢飲已經好飲
星球檸檬冬瓜唔錯
星球鮮奶綠仲正(要少糖或以上)
試下啦

其實杯鳳梨QQ 係咩黎

珍珠加椰果
同百香QQ唔同

1)唔要有茶
2)相對健康啲
3)有珍珠+/-其他咬既野
4)唔甜
有咩推介?

唔要有茶已經剔走咗七成嘅嘢
仲要唔甜
除咗寒天仙楂洛神我諗唔到其他
但呢杯我唔鍾意飲

有咩食既有珍珠

食嘅?奶蓋黑/星森林都有
睇到第5個帖
有多到時再加
睇到第5個帖
有多到時再加

你病好未?咁得閒做整合嘅
睇到第5個帖
有多到時再加

好左好多啦
未到下一份功課deadline咁咪做下
睇到第5個帖
有多到時再加

好左好多啦

樓豬唔知死左去邊
咁多個鐘冇出現
真係整合
#
睇到第5個帖
有多到時再加

好左好多啦

樓豬唔知死左去邊
咁多個鐘冇出現

佢去緊返工
佢話電話無咩電
我而家喺葵芳
諗緊去唔去荃灣探樓主
我而家喺葵芳
諗緊去唔去荃灣探樓主

去啦佢就快到
我而家喺葵芳
諗緊去唔去荃灣探樓主

去啦佢就快到

佢唔係開六點工嘅咩
而家搭八仲未到
我而家喺葵芳
諗緊去唔去荃灣探樓主

去啦佢就快到

佢唔係開六點工嘅咩
而家搭八仲未到

佢遲左收工
我諗佢應該到左
但係佢話過佢一返到去會入廚房
我而家喺葵芳
諗緊去唔去荃灣探樓主

去啦佢就快到

佢唔係開六點工嘅咩
而家搭八仲未到

佢遲左收工
我諗佢應該到左

又匿埋喺廚房
咁算
我而家喺葵芳
諗緊去唔去荃灣探樓主

去啦佢就快到

佢唔係開六點工嘅咩
而家搭八仲未到

佢遲左收工
我諗佢應該到左

又匿埋喺廚房
咁算

你問下佢我唔肯定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞