原來 citi bank 可以係香港遙距開設美國銀行戶口、唔駛親身到美國、唔駛親身到美國、唔駛親身到美國

371 回覆
352 Like 6 Dislike
RM話個邊要放20萬美金 香港又要keep住150萬港幣

其實佢都係唔想我取消香港citi gold戶口
只要你有大貓A戶口。
打去木土熱線預約。
費用只是8百本土幣。
成功開英屬島Expat,
就ebanking轉5萬事頭婆等值,
美元都可以,
仲有當地存款保障。
咁你就有當地P戶口。
轉home country 過去。
你本土大貓就立即係免年費P戶口,
朋友話好似本土護照都得。
不過佢BNO。
資金要求USD 250,000

無我既事了 我返出去先
lm
大貓premier 都可以做到遙距開戶
我朋友話只要去分行
排隊講一聲。
二星期後就轉到home country 去當地。
之後打P戶口熱線就check 到。
大貓P戶口免費。
其實好抵。
又DHL又寄信。
成本真是8百。
所以A戶口,
有5萬事頭婆等值。
應該去問下。
推!
講經咩
有咁多錢間間都開到啦
大貓A戶口都得。
只是8百手續費。
你問下有無三個月P戶口免費,
因為你有5萬事頭婆等值,
轉home country 過去當地,
你本土就係P戶口了。
如果你係怕有一天凍結資金外流 , HSBC OK
但如果怕HSBC 出事 , 海外戶英國政府唔保香港又唔保 , 不過我都會申請 , CITI成本太大 , 而且我怕有一天突然資金唔俾外流 , 到時有外國居留權都無用 , D錢無晒
ring fencing 左。
事頭婆大貓係受存款保障。
英屬小島Jersey 既Expat 就當地政府保。
其實大貓係5錯。
事頭婆大貓又有事頭婆存款保障。
ebanking 轉數自己海外又免費。
Expat 仲有十幾種外幣戶口。
尾圓定期又過2厘。
又可享用木土P戶口。
拎錢果陣,
飲杯咖啡,
已值回票價。
我有PREMIER戶 , 申請英國戶口受保嗎 ?
有D人又話海外戶不受保!
P 戶口全名叫咩
Lm
Premier
我都係premier account, 我早幾日去左個咩international account 部門問, 我問佢點開離岸, 佢話要有實則原因先開到, 好似話你係美國買樓呀, 小朋友讀書呀咁, 先開到.

你地點係大貓開離岸?
英國戶口受英國存款保障。
朋友復活節前開,
當時只可以存事頭婆。
有人話而家可以存外幣,
但無息。
你係P戶口,
約開戶經理問。
有BNO或BC,
開英國戶口好合理。
你求其合理原因就得。
Expat 就好似連本土護照都得。
Expat 大貓只是本土大貓另類對手。
Expat 晌中環有relationship manager
比你問。
好, 我so far 靜係搵到英國個個expat website, 搵唔到HK 個個, 想online 約RM 傾.

https://www.expat.hsbc.com/1/2/hsbc-expat/why-hsbc-expat/contact-us

我有BNO, 我都仲搵緊方法點攪個Expat 英國戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞