[居屋失敗撚入]點撚解我地生活咁撚艱苦

221 回覆
389 Like 0 Dislike
電費2000$ 屌佢老母 林鄭俾乞兒都500$啲福利又比撚晒班大陸新移民 屌佢老母
又綜援雙糧
居屋借到借啲上車啦
我本身都諗當抽六合彩 依家中咗白核第一組
除左恭喜之外 我都唔知講咩.jpf
屋企人上年排98 今年第2粒珠 唔試過都唔會知既
我單身白單點知中56號排第10
中左都無得揀
呢次完左之後應該唔會再抽,
d位唔太岩心水成世住公屋算
咁等到2046世界末日都唔會等到
屌 錢又淨係派新移民 公屋免租關我鬼事咩
公屋撚真係無撚敵 分戶/白表抽中先除名/任何時候買居屋 仲要有得佢先有得玩既綠置居抽

一年失望完又一年 唉
巴打.....我都係
38號

利申:上年
轉貼:

總之16號提款
提得幾多得幾多,港紙又好,美金更佳。如果美金話要預約就唔好等,照襟港紙,必須同一日盡拎至有最大效果

大家可以好清楚睇到

https://www.hkma.gov.hk/media/eng/doc/market-data-and-statistics/monthly-statistical-bulletin/T0201.xls

全香港所有銀行加埋都無300億現金
佔整體流通貨幣唔夠6%
即係9成半現金其實都唔係銀行到(eg. 借左出去尤其中資)

只要60萬人 每人提5萬
銀行都已經$1都無
只要大家都提得幾多得幾多
已經足夠癱瘓銀行既現金流
嚴重衝擊銀行體系
簡單直接有力迫使林鄭回應訴求
比起罷工同流血花算得多!
睇新聞見到個阿姐由09年開始抽 真心覺得香港人為左層樓好撚可憐...
抽唔中居屋唔駛灰

大量400萬內上車盤

600萬兩房

800萬三房

https://t.me/moonnb
單人排第13係唔係唔中?
綠長者 抽中第3粒 換唔換好?
你講真定假?
大學專科一畢業就已經3萬或以上
就算非專科計
當大學畢業即入正苦做低級文職ACO
22歲開始做到30歲 都3萬咁滯喎
我地係咪平行時空?
唯一上街。
唔上街就接受訓街。

香港人!!
專科有30000好正常

非專科,大把考公墓員,ACO你估咁易考?九成申請者有大學學位,34000人爭1400個位。

依家大把大學生起薪係15000,文科仲要12000-13000

22歲一出嚟就考到ACO嘅人究竟有幾多個?
30仲係19k 應該個人問題
點生活
專科嗰批suppose叻d嘅大學生已經唔會爭ACO d位
仲有一批會考其他JRE post (officer) 或者其他高人工嘅職位
連要求中學畢業嘅ACO位都考唔到嗰D咩大學生嚟 喂咪阿豬阿狗都叫大學生喇 我哩道講緊香港八間大學嘅學生喎
我知你實會揾到個HKU grad 然後30歲收入低過20k嘅例子 但我想指出整體情況唔係咁 唔好以偏概全得咁緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞