[居屋失敗撚入]點撚解我地生活咁撚艱苦

221 回覆
389 Like 0 Dislike
唔好咁灰 個概率同中第一一樣咁難
唔抽可以點,抽咗叫買個希望

以唔犯法嘅角度嚟講
單身:
一個人唔夠60歲永遠唔會排到公屋
人工基本上無可能唔超公屋入息,除非你拎老綜拎到60歲

兩人:
兩個人一齊做嘢=一定爆入息
一個人唔做嘢,一個人留屋企。

首先你要有地方住,咁得租屋同住屋企人間屋
租屋-》得一個人做嘢,個入息仲要頂六七年先上到樓,租就年年加,仲有伙食費呢?
住屋企-》無話唔得,但唔係咁易囉,寄人籬下生活好過咩,得一條友做嘢仲要比家用(其實都係父幹其中一種,無可能完全靠自己)

咁你私樓買唔起,公屋無你份,唔抽居屋買希望可以點?
觀塘遊行但擺中環嘅大廈好似怪怪地, 呢張文宣背景圖換過第張圖會唔會好D?
觀塘話曬係俾政府打造為另一個CBD, 類似嘅玻璃幕牆圖落一落工廠區果邊影就有
屌回錯post
依家出生率不足,你將肯生仔嘅人排公屋入息限額提高一倍咪得,保證肯生又養得起
條路香港人自己簡,日日150個車落黎

問話晒住公屋居屋d人都話,呢幾年全L部都係大陸人
因為大陸資產唔計,所以好L有錢個d都上晒車喇屌

p.s.又一次排到無希望
麥難民
大陸新移民排公屋易到爆,唔知之前邊條仆街走去JR唔比未住夠七年嘅人排公屋

肯到勁多新移民嚟到就排,之後走返上去住,排到拎到三粒星就上樓
好想大叫

啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cut哂丁權都唔會解決到,大量土地係哂地產商手上,個問題就唔係個權上面
今期二人家庭入息上限5.8萬, 資產上限是201萬,
兩個人儲幾年錢就夠上車, 唔撚駛等中居屋啦
前排睇統計到講
香港七百幾萬人入面 已經有一百萬人左右係新移民+子女
好黑色幽默feel
今時今日抽唔到好過抽到啦
難中過六合彩,都預左比錢買失望
大陸仔又可以去迪迪尼lu

多謝民建聯 大家想就繼續投啦
c Hing 你都算冷靜 俾我燒左房署都似
前幾年都有抽,而家心態都係住公屋算
都係竇一個
今時今日抽中真係唔知買唔買好
唉 好撚灰
樂觀到仆街 有冇諗住做社工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞