[居屋失敗撚入]點撚解我地生活咁撚艱苦

221 回覆
389 Like 0 Dislike
六合彩唔中馬會會唔會退番20$俾你
鬼叫你窮 唔岩去玩共產主義囉
每月儲到幾錢先
好在冇中
唔使愁

個勢實大跌
外國商家走資
大陸商家冇外資支撐
人才大量流失
睇下屆會唔會半價
睇黎你唔明
都好既
呢D鳩圖真係唔洗理,有幾多個香港人用498的data plan
接下來一兩年經濟會差,保住份工就好,唔好諗上樓
唔想答啲月經問題,
大個仔喇, 自己計自己搵啦
師兄 我都係綠長
你第幾粒波?
趁而家個市又似向下跌
大家有無諗過二手私樓?
雖然呢個時勢都唔應該叫人買樓
你抽得居屋 都起碼有幾十萬
如果仲搵到大西北舊樓400萬樓下都可以負擔到
咁當然唔夠新居屋正啦
睇餸食飯
無知一問 單身 排第6有無機
綠長. 唔夠住啊!我要換大!我會交返公屋出黎㗎!佢老母出面個綠表居二價離晒地
唉……你老尾政府,我都唔撚想講有無普選,樓市佢又唔撚搞,公屋居屋佢又唔撚起多d,又日撚日150,你知唔撚知好多單身毒撚,夫婦等緊上樓ga?我屌你老母仆街政府,食撚屎啦你林鄭
經濟差 份工保唔保得住先
咁你問點解啲人要抽居屋嘛,因為「居屋」就係中咗中心嗰個位
「買得起、新樓、尺數大」

月經問題係因為好多人都遇到咁嘅問題先變月經
大家都係咁上下
我都等緊想同另一半結婚

但冇樓呀 屌 唔通仲同老豆老母住咩
趁而家個市又似向下跌
大家有無諗過二手私樓?
雖然呢個時勢都唔應該叫人買樓
你抽得居屋 都起碼有幾十萬
如果仲搵到大西北舊樓400萬樓下都可以負擔到
咁當然唔夠新居屋正啦
睇餸食飯
經濟差 份工保唔保得住先

買樓普遍涉及多於一個經濟周期,
即使經濟好嘅時候買左樓,
幾年後經濟差都可以份工不保。

所以份工容易不保的話, 其實經濟好定壞都係唔適合買樓。
呢類「買得起、新樓、尺數大」既新居屋太多人爭喇,
所以我咪話兩個人加埋月入5.8萬,
唔駛一直等好似中六合彩既新居屋囉,
儲幾年錢已經有能力買補地價居屋/私樓呀
咁去抽居屋咪一樣
我意思係與其抱怨居屋難抽,不如退一步睇下舊樓
份工唔穩陣,咪鬼抽居屋
認同呀巴打
利申:兩屆居屋失敗者
我而家係買左二手樓岩岩住左冇耐,但如果有得比我任揀,我裝修都唔要,狗衝市區新居屋啦
問題係現實唔聽你支笛
個個人都知居屋難抽,同六合彩明知難中頭獎仍然好多人買

其實兩條友5.8萬有啲難,除咗專科,大把大學生做到30歲都未有3萬,仲要兩個人都有3萬真係好難

識人做到非專科畢業做到三歲先得19000
同時社會都要反思,點解香港年年都世界樓價第一,點解公屋居屋呢啲政府資源 香港人都咁難攞到
政府啱啱個舒困措施又出台啦,我又再一蚊都無

究竟年輕人得罪香港啲咩
如果抽中咗 但唔夠錢呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞