DHL員工有嘢想講

769 回覆
2479 Like 33 Dislike
From wiki
香港國際機場連接全球約220個航點,超過100家航空公司在此營運,每天提供逾1100班航班。2010年起,其貨運流量連續9年位居世界第1位,客運流量則排名世界第8位[8]。2018年,總客運量達7,468萬人次,總航空貨運量共512萬噸。在2019年,國際航空運輸協會頒發,全球首個IATA CEIV Fresh認可予香港國際機場,成為合作夥伴機場。

政府冷處理機場
其實除咗客運外
貨運對香港經濟影響都好大

2018年 進口貿易6053億美元;
出口貿易59億美元;轉口貿易5272億美元

因為員工合約有confidential恕我不能講太多
DHL每日有十幾班客機飛黎Central Asia Hub
成個CAH可以處理到每日900噸貨件
(每小時二萬件)

而好多用得DHL嘅多數都係急件或者貴貨
聽清關組果邊同事呻過啲客係外國買朱古力/牛奶Delay一日都發晒癲話驚佢融
有錢佬拍賣咗啲收藏品都一定用空運
靚酒甚至乎幾十萬一張郵票都經常見到
所以唔多唔少都會影響到班有錢人

其次係好多網購客買咗件貨唔岩
(selfridges , Mr Porter, ASOS etc)
要係限定日期內回寄返件貨先退到錢

今次開post最主要想講既係
因為時差關係星期一係唔會有飛機到
(歐洲時間星期日無人做野)
平時飛機升降一定係香港時間星期二至星期六
所以今日暫時未有任何影響

好擔心影響到香港機場既國際地位
求求咁多位聽日唔好再佔機場
721 811
幫推十次

721 811
721 811
大力一推
多謝巴打
好驚
識做啦
知道
7.21
8.11
五大訴求 缺一不可
係 貨運好重要
繼續幫推
推撚爆你
原來時間係咁重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞