環時:警務處處長可委任公安為特務警察以執行任務

418 回覆
400 Like 321 Dislike
條例有寫要特首授權
林奠又多宗罪
警察通例都有類似條文

(1)

處長可不以書面聘約而僱用任何人臨時出任警務人員。

(2)

臨時警務人員須當作為按月服務,而此等聘用須視為由每個相繼月份的第一天開始,至該月份的最後一天可終止,但即使該聘用有上述條款,該警務人員就有關薪金、津貼、酬金及退休金的服務條件而言,須與相等職級的輔警人員相同,而在其如此服務期間,他具有及可行使該職級的一切權力及特權,並受該職級的一切紀律條文所規限。 

(由1959年第2號附表2修訂;由1969年第29號第2條修訂;由1997年第362號法律公告修訂;由1999年第58號第3條修訂)

(3)

臨時警務人員,可獲給予1個月的書面通知而隨時予以解僱,或可給予處長1個月的書面通知,或事先經處長同意,向庫務署繳付1個月的薪金以代替通知而辭職。 

(由1953年第13號第5條修訂)

來源: https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap232!zh-Hant-HK
史塔西? 二戰日本憲查?
唔撚洗鋪排喇
已經做左喇
有公安 武警 解放軍扮黑警
操流利普通話
講廣東話 英文 有普通話口音
屌!為準備獨立調查時候幫一哥甩身嘅文章!
文宣快d宣傳解放軍偽裝香港警察
委任佢地做蓋世太保?
(推上熱門)避免失焦,零成本做好一樣野!
https://lih.kg/1430918

我無野講 我唔解鎖 我搵律師 唔好凶我 我投訴你
公安條例真係萬惡之首
記者唔該問下
同志,這邊
其實大埔個同志們都已經話左比你知啦,屌佢話咩戴左口罩變聲你老母個豬咀曉翻譯架?個問題真係無人能究追究到佢地
自爆ing
間接認左超級城單野?
記者朋友 請你地務必要求政府係記者會上澄清呢個問題:到底警務處處長係6月至8月有冇以書面形式委任任何人成為特務警察
委任公安 你班矮進狗就要企係我地個邊喇

仲有OT 8皮你出 ?

上面人工低 你份OT 夠請一個連 落黎
無話錯班警賊啦,原來真係公安嚟
黃大仙都取消埋
屌你 禁同納粹秘密警察有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞