[參考波蘭成功例子既最佳戰術] 完全剋制政府冷處理 - 罷買

803 回覆
2703 Like 15 Dislike
試著說:
135罷買
好似罷工咁宣傳, 不斷宣傳, target 中立/唔太肯出黎既和理非, 只有大家都肯出一分力就可行, 好似遊行咁, 200萬人肯出黎遊行, 我相信肯一星期消費少3日既都唔少

罷買內容:
1. 星期135唔花日用品以外既消費
2. 135 唔出街食 (返工中午冇計, 夜晚唔食都好有幫助) - 唔洗
3. 同時呼籲唔消費抵制清單既企業, 就算買日用品/其他消費都只幫襯良心/本土/外資企業,
4. 呼籲身體力行, 例如絲打比仔仔約135出街食飯, 同佢地講135罷買, or 只揀良心企業, 每人踏出少少, 出一份力就好大幫助

好似我有班朋友, 日日都屌政府, 但連遊行都唔肯去, 寧願去打麻將, 如果係一樣本身唔太影響到佢生活既野, 佢地先會接受到, 罷買好簡單, 當慳錢, 一星期少出街食3次就夠

只要10個人有1個響應就夠, 長期個經濟壓力會好大
試著說:
135罷買
支持 支持文宣啊
去外國網買野
仲爽過你出街買
星期一二:麥當奴
星期三四:大家樂集團
星期五:吉野家 譚仔
星期六日:大興集團 養心殿

仲有冇咩多分店嘅快餐需要抵制
push!!!
Push
要文宣鋪頭list 懶人包先得
打機都好耐無課金啦
.
咩方法都試
推啊可以試嘅都試左先!
樓主on9藍色字
罷買內容:
1. 星期135唔花日用品以外既消費
2. 135 唔出街食 (返工中午冇計, 夜晚唔食都好有幫助) - 唔洗
3. 同時呼籲唔消費抵制清單既企業, 就算買日用品/其他消費都只幫襯良心/本土/外資企業,
4. 呼籲身體力行, 例如絲打比仔仔約135出街食飯, 同佢地講135罷買, or 只揀良心企業, 每人踏出少少, 出一份力就好大幫助

大家有冇idea, 集思廣益
推 可行不過難宣傳
算唔算 we connect 環保撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞