[保護義士/前線/自己!!]一click秘密錄音+錄影+定位+通知聯絡人

770 回覆
2004 Like 4 Dislike
轉發【可能可以幫到義士及前線!】

外國朋友同我講有個app叫parachute喺美國2015年開發,可以㩒一個制/Siri 就立刻通知emergency contact、email、Twitter ,同埋即時地點GPS tracking 、暗中livestream (暗黑mode,個screen係keep住黑色, 唔小心㩒個mon唔會停止錄影)。同普通livestream唔同嘅係如果上網connection無咗,livestream會停錄,但係呢個app可以繼續錄,直至有connection會《成條片無間斷》upload

最重要最重要最重要最重要最重要最重要係個video唔會停直至無電為止,儲存喺雲端,就算電話爛咗都唔會無咗,同埋會自動刪除喺電話所有相關資料,就算攞到手機都del唔到片

外國係用喺打擊犯罪同human trafficking

唔信可search iOS /google for website
我知最好係前線一齊,但係呢個都可以幫少少起碼知道義士喺邊度幾時有危險,同埋有片/錄音留底保障。如果警察無出委任證、暴力又或無講應該講嘅對白先拉人可追究

有一個月free trial 但我朋友email佢地求吓佢地免費開放俾香港人,佢地CEO喺twitter承諾係免費,只要download 咗喺settings “request personal membership” 就會send email 去佢地到,內容可參考以下

“Dear Parachute team, please can I have a personal membership to use the app? Thank you for supporting HK. We really appreciate it. “

至於係咪咁就得我等緊佢地覆但佢地同我朋友講會盡量配合快啲

更新:已覆,得咗,唔知有無用但趁未發夢之前試吓機先

https://parachute.live/app
Parachute by Parachute Labs, Inc.
https://apps.apple.com/hk/app/parachute/id999134752?l=en

—————-
以上為轉載訊息!依家所有普通市民都需要保護自己!全部人都要!
想問下點樣搵到個選項,因為apps入面見唔到
香港人選項係呢度
我都係今日一收到朋友訊息即刻下載,並申請香港人既free membership. 即日就收到parachute app既回覆啦,試用完再係度分享多啲。

———————————————————————
Your free Parachute membership for Hong Kong has been activated. Thank you for relying on Parachute for your safety. Please stay safe and email us for any assistance you may need.

Many thanks,
Parachute Concierge
已經試左一次,暫時知道有兩種方法可以開啟呢個parachute app 黎錄影+錄音+通知緊急聯絡人+定位,包括直接開個app,或者透過Siri shortcut,至於Android 用家,我研究到其他方便既方法會再分享。

1)打開parachute app:按螢幕一秒就可以activate 錄影+錄音+定位+通知緊急聯絡人。即使你即刻熄mon,成個mon 黑曬,錄影+錄音+定位仍然會繼續進行。

2)iPhone 用家可以係settings —> Siri and search —> my shortcuts 設定一個voice shortcut ,就可以聲控siri黎activate parachute 錄影+錄音+定位+通知緊急聯絡人。例如我錄音以「SOS」作為voice shortcut,只要我大叫「hey Siri SOS」,parachute app就會即刻開始錄影+錄音+定位+通知緊急聯絡人。

我頭先試既時候,個 app係會打電話(美國長途)通知我記錄入面既緊急聯絡人,之後發一個短訊給他/她,他/她可以按短訊既link 得到呢段錄影+錄音+定位。

希望大家幫推,保護前線+自己,普通市民都需要知道!

再講多次,呢個app 依家offer free membership俾香港人!!! 大家快啲下載試用+推介身邊人用!
push
自推
Pish
Push
有用post要推
今次真係外國勢力協助
手足,不如幫手聯絡搞眾籌

1. 唔好要人做蝕本生意
2. 順便谷大件事當宣傳
推爆!!!!!
好人一生平安!!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞