(認真討論)撤 與 留;陣 地 V S 游 擊『長文』

128 回覆
177 Like 3 Dislike
大家都秉持『兄弟爬山 各自努力』信念
但我地嘅信念係需要有前設,不要白做!
我地既『兄弟爬山 各自努力』要因時制宜,政治日新月異,我地唔可以用69/612既爬山,到今日依然沿用此方法!大家請細想爬山既原意係咩,冇錯係不分化,不割席,但呢個說法至今,好似變左我行我素既藉口!對唔住,我並非分化大家,相反係要融合,而係我地必須設立前設,而前設係以我地兄弟為先,任何情況下大家意識到捱打,甚或被捕!當未有人被捕,但意識到差不多時候,我地要撤退,唔好再意氣用事,能屈能伸,有兄弟我地先可以無限次起義,但冇兄弟,爬得幾高,打得幾開心,個心仍然會好無力!所以我地要以「兄弟」為先,「爬山」為次!

而家,我地唔再分前線中線後援,就係因為我地咁分區,好多人發夢既時候都以為唔企前就唔係前線!唔係架,狗推進既時候anytime anywhere 都會係前線,係元朗個29萬人全部都係前線,唔好比勇武同和理非模糊咗自己,我地全部都係抗爭者,唔好區分自己同貶低自己,每一個都好有用,每一個感化多一個,就多好多(好似葵涌個日,我見到個街坊姨姨,佢有少少驚,我同佢講唔洗驚架佢地好好,唔會好似警察亂打人,然後送左佢走)呢一啲善意釋放,真係唔好吝嗇,因為會慢慢慢慢增加我地既支持者。我地係抗爭者,唔好標籤矮化或放大自己!無大台係我地既優勢,亦係劣勢,所以相信自己,將所有內哄減至最低,個個都有能力決策。共勉之!

西環一役就係大家以為自己不是前線,出得嚟,要有曬所有情況既預算!所以我地唔好再區分大家!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
之前前線定義撤退方案

前線只會係以下三種情況下徹退
1️⃣所有逃走路線已被包圍並無任何示威者設防線,前有追兵,後無退路
2️⃣警方使用對人體造成永遠傷害武器 e.g. 實彈/水炮車 etc
3️⃣尾班車已經/即將開出 留守人數少於警方人數 被圍捕機會極大
除非有以上三種情況出現,唔係我地係唔撚會走既,

自新城市一戰後,警方多以包圍/收網式清場,於我地而言係絕對不利,而且同時各地鐵站亦有狗隻進行拘捕(如728一伇,包圍底下有人撤離不及多達49人被拘捕,然而當晚多個地鐵站有狗,有三人在旺角被捕)

當出現一係列既情況,個人認為以上情況下撤退已經太遲,未能做到預估後續情況,只能用於現場撤離情況,基於警方部署,我地亦要隨之成長!

撤留方案必須解決

若情況一三出現,當未有退路,而被包圍,我方被捕人數會大幅增加,然,我同意前面兄弟作一輪攻擊,即使火攻,甚或更高級武力,亦絕對同意!如,已通知中後抗爭者情況下,點火為號,作一輪激烈攻擊,然後散去,再到其他地方,再作攻擊!即使撤退情況,但仍然不會如前線所講「未有作為而撤退」。

若情況二出現,當有實彈/水炮車等造成永久性傷害武器出現,相信前面抗爭者係唔會怕,但係呢啲犧牲係咪值得?我亦滅過彈,企過前,但係兄弟的生命同身體非常重要,如果可以我寧願大家係同警察交手戰,而唔係受遠攻,永遠硬食,所以,當呢個情況出現,個人覺得先退回安全地帶,如商場/離開,再到另一地方,進行攻擊,令警方未能部署。

我知道有抗爭者認為,要令警方愈來愈難清場,亦好討厭「時間死線撤退」,但我必需要引71例子,我地既傷亡低,係因為大家有共識『一齊走』時間死線撤退係必須要的,但我覺得仍可以出現其他地區,打亂警方部署。西環一役係我地必須反思!

好啦 講左撤退既情況,到應該留守,民建聯都講過,「機場係香港命脈」如果我地做到係留守,並非佔領,向國際宣傳,因為警察一旦清場,必然波及遊客,我唔知政府夠唔夠膽做到呢點,但呢個地方係易守難攻,水炮車,催淚彈等,出現機率大大減低,同時亦保持運動可持續性,但係個人意見,唔需要太多人,幾萬萬幾幾千都可以,其實抗爭者仍然可以採取遊擊戰術,周圍撚狗。但千其唔好將游擊戰術變成陣地戰,因為不利我方,等佢部署曬就走!

以上為小妹同朋友諗的,我唔知有無用
但係同行者們,無論你地用火攻,麻包袋,屌警嫂
我都一一支持,因為我信大家!我愛香港人!
重開 謝! 我好比心機諗同打 但係我地個思考方向未必好大 所以希望大家一齊比意見!
希望休息緊既抗爭者一齊睇下
我地長期抗爭!
推到比抗爭者睇
警察濫權 公民抗命
有冇人睇緊?
而家嗰三點撤退方案真係累死人,啲狗已經知點玩
同意要以「兄弟」為先,無咗身邊嘅手足、就算贏都無意義
我係728就係跟左3個撤退,然後覺得好似比人玩
係啊 我知大家都好大起大落,唔好咁易屌人,因為真係可能係同路人
值得推
我好比心機諗 但係都有我諗唔清既地方
所以我需要大家!
應該和理非集會,期間勇武做前線,仆街仔做游擊
我覺得要唔同地點 例如 我係中環集會 有人係尖咀勇武 再有人係少狗地方破壞
喂啊
機場撚狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞