見左好多份工都無人請

1001 回覆
554 Like 22 Dislike
飲食唔係絕大部分都係輪班輪休咩
返住temp/ pt先,一定易請人
當然非長做,搵到再轉工
你當炒散返咪得 返到幾時就報 睇佢比唔比 你都無野做架啦 每星期返5日都好
屌 12-14k 5日文員仔都冇人做啦 請10世都請唔撚到
何況9-10k
咁補習果邊唔好接?
有返pt office工
Marketing intern就無了
我都想報下mkt assistant
但驚到時返工咩都唔識
我都係對呢行乜都唔識
衰就衰在等到真係要出黎做野先諗做乜好
有冇報過admin assistant果堆
成日覺得mkt果邊要好creative
我fg都見咗十份先慢慢再揀offer啦
緊係唔好接 12k 仲要返5.5日
你出去炒散 報邊日更就返邊日 好過你返呢到 到時搵到工又要一個月通知
唔係好彩搵到多啲學生做私補都係搵唔到幾多錢
同埋你理撚得佢講乜,佢想留人嘅就自然畀高啲人工你,期餘嘅都係廢話黎,做人要恨心決斷
幾多個月糧
12k 9個鐘仲要5日半 唔好接啦
就算讀mkt唔落手做都一樣唔識架啦
其實基本上mkt就係打雜 乜都要做
落到去做就自然識 好似我舊同事講:老闆叫你做咩就做咩咪mkt囉 你老闆就係你最大既market

細公司mkt仲慘 仲要要自己set場 巡舖
基本上都係打下sales report / presentation ppt
諗下有咩promotion 落廣告同管social media
我舊公司係一個mkt一腳踢全部自己做哂
利伸 唔係做mkt

其實做mkt 好多都唔係mkt 畢業,
好多都係做做下就識嘅啫...
巴打識少少design 有冇諗過做 digital mkt?
有既 但唔識用excel 真係完全唔識用 好輸蝕
都有諗住學架啦
但最大問題係諗圖同諗計劃都差別好大 驚自己做唔掂
真係好灰 我都係
就兩個月啦 儲蓄就見底 唉
Mkting繼續做同進修點都好過admin啦
Mm可以轉既行好少 你既優勢係識software +code 做it狗啦 都得
excel唔識咪睇utube
一入職都唔會比你做太深既野啦 咪ff一入職有野你跟 後生就係理想主義
炒散王 考保安牌
唔關自己事,係個市真係好差。我做到年尾都失業
啱呀,唔識嘅做做下都識啦,
通常返新工開頭都有honeymoon嘅,
個個fg 都係鳩下鳩下㗎啦,
識嘅都係環境逼嘅啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞