見左好多份工都無人請

1001 回覆
554 Like 22 Dislike
勸你讀埋上去
唔啦 我10 年畢業啦 做左野好耐 而家好滿意 我覺得 開頭個一兩份工真係睇係學業 , 之後真係睇你工作經驗同interview 俾人的感覺 。 當然 都有試過一定要degree 但好少
要升一定要degree 唔係只會升其他人?
睇你做邊行。 我做administration 所以冇咩點career path, 但認真,interview 好重要。你唔識對答俾個PhD 你都拎唔到job
in完即出job ad是咪玩完
未必既 等人用姐
10年admin咩人工?
次次in完都叫我等消息
話兩星期左右會通知 好難捱
不斷in 我就係咁
次次到最後 問我「有冇問題想問呀」
我都話無
好想有2nd in(計埋phone in其實係3rd in)
45K
準備下問題啦

不過10年前既ive的確都勁
問佢一team幾多人 自己跟邊個
都唔係嘅 我真係覺得,畢業黎工作經驗同面試發揮好重要。我10 年grad 第一份工係中資back office. 8 千蚊,我記得當時我d 同學好多做左teller,ot 埋好似都有萬幾兩萬。 不過做左2 年好機緣巧合我有機會入左外資16k(當然我都準備左好多),就開始係外資唔同公司做。 今年去左i bank. 45k. 係i bank 度大把哈佛耶魯嘅人共事,但我覺得,我做事處理能力并不比佢地差。所以, ive 畢業都唔可以灰呀!大家加油!
幾錢
可以問下,
what is the culture/ mixed like? (公司文化,人種)
How is the team’s structure?
Could you share with me your normal day at work? ( 可以睇睇了解他做咩,扮加分想了解同事工作)
What kind of people you looking for this role?( 我你job requirement 寫撚左,再問下唔撚得咩)
What is the career path for this role
我未過probation 已經每日都唔開心,放咗工都仲係咁諗未做完嘅工作同擔心緊第日嘅工作,仲有其他原因,所以就quit 了
巴打未過probation 就已經大壓力到病咗,健康最緊要啊
唔寫啊,因為好難解釋點解咁快就唔做
千其唔好答冇啊
要比佢睇到你真係對份工有興趣
準備見工 想死
好怕陌生人 陌生環境
Muji 都好似請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞