見左好多份工都無人請

1001 回覆
554 Like 22 Dislike
師兄們
你地個個都話唔理好醜 騎牛搵馬
我依家搵到份幫人補習想做住先
但係佢話離職要一個月通知
同埋俾左好多說話我聽 意思係做得就唔好一頭半個月就走
小弟應唔應該做 定係搵其他算了
其他 補習呢樣野周圍係
Part time? 一開始如果辭職都要一個月?
本來我都諗過做
但係...補習條Career Path 好似黑洞咁
做完有幾年經驗都冇用 加你人工不如請個FG
個教學經驗又不及TA AT
不過聽講做半山私補 幾萬月入不是夢
我有興趣呀!
https://t.me/usagiiiiii
19fg 垃圾u垃圾bba 無特別技能
搵左2個月終於有份marketing assistant
13.5k
但主要都係paper work
即係垃圾文員仔
對前境好迷茫
有冷氣 中上住宅黎
不過無請人
Marketing 肯搏肯做人工都唔會太差
但要真係學到野 同肯轉公司
小弟不才
搵左好多份 得呢份肯請我
驚呢份唔做住先嘅話又跌入無了期嘅失業生活
help by daddy
一個月喎 下間肯請你都未必等你一個月
你咩grad 想搵邊行
或者我講詳細啲 希望師兄們幫我分析下
我10月份報左個course 所以10月份一個禮拜返得3日工
咁我有開門見山同佢講嘅
佢話ok 9月1正式返工 計我日薪400一日直到11月我完course 先計我月薪
咁但係我9月份係返到全職時間五日半咁樣 咁點解佢要計我日薪... 而且離職要一個月通知
我依家左諗右諗嘅位係我唔做住先我又真係冇錢又驚搵唔到其他工
Sorry for 1999 小弟未遇過咁嘅情況 對唔住
屌你日薪400? 一日幾多個鐘?
你幾歲咩grad
我早排都瘋狂搵工,想講真是好多工都會因為生意問題 或者 政治立場而被拒絕⋯ 但是你可以試下成日請pt/學生嘅工種試下聯絡見工先,因為本身請開pt/學生嘅工種/行業 會容易d請 依家最緊要是有份工先,唔好理咩想唔想返嘅工啦 冇工就等於冇錢出黎抗爭呀巴打,加油💪🏽
佢開月薪$12000俾我
佢話除返開30日 所以日薪400俾我返到學完畫畫
一日計埋食飯9個鐘 返五日半
20歲嘅asso仔
做倉仲舒服 肯挨通頂既考個保安牌搵9碼坐
12000叫佢留比狗做
千其唔好接
巴打有冇做intern
做倉都有500日起跳啦 一樣9-6 又唔辛苦
想搵返份文員仔返下都咁難搵
低人工就大把
啲痴線公司開9000-10000一個月 5.5day
完全明白
我係舊公司做左三年野 其間見過十份工 得一份工請 最後加左三成人工
加油
我覺得佢唯一好嘅地方就係肯俾我10月份咁樣返法
我諗冇幾多工可以俾我一個禮拜返三日
唉 唔返又驚冇嘢做又冇錢
返又要一個月通知而且走嘅話好似過左佢一棟咁
真係好煩呀巴打
飲食 隨你報更 都有60/hrs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞